Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Nie znaleziono szukanej frazy! Poniżej znajduje się fraza najbardziej przypominająca szukaną.

rzodkiew

rzodkiew - rodzaj rośliny z rodziny kapustowatych (krzyżowych), obejmujący około 6–8 gatunków roślin jednorocznych, dwuletnich lub bylin występujących w klimacie umiarkowanym i śródziemnomorskim na półkuli północnej. W Polsce jako pospolity chwast rośnie rzodkiew świrzepa, tzw. łopucha, gatunek jednoroczny, wysokości do 60 cm, o kwiatach bladożółtych, rzadziej białych. Jako roślinę warzywną, pastewną, też leczniczą, znaną już w czasach starożytnych, uprawia się rzodkiew zwyczajną, o liściach lirowatych, nieparzystosiecznych, pokrytych szorstkimi włoskami. Jadalną częścią jest zgrubienie łodygowo-korzeniowe, różnego kształtu, zwane korzeniem (ważące 45–350 g), o skórce białej lub czarnej (rzodkiew czarna). Zawiera znaczne ilości witaminy z grupy B, witaminy C, olejki eteryczne (głównie składnik rafanina, rafanozyna, glikozydy gorczycowe) nadające korzeniom swoisty, ostry smak. Sok oraz przetwory z korzenia, zwłaszcza rzodkwi czarnej, są stosowane w leczeniu chorób wątroby, pęcherzyka żółciowego, przewodu pokarmowego. W uprawie także inne odmiany botaniczne rzodkwi zwyczajnej: rzodkiewka oraz rozpowszechniona w krajach Dalekiego Wschodu rzodkiew oleista, ze względu na nasiona zawierające ok. 30% tłuszczu.


Inne hasła zawierające informacje o "rzodkiew":

Francuski kalendarz rewolucyjny ...

Karelowie się trójpolówka . Głównymi roślinami uprawnymi były: żyto , jęczmień , owies , groch , rzepa i rzodkiew , od lat 40. XIX w. – ziemniaki , a od początku XX ...

Rośliny oleiste (błękitna, modra) kakaowiec len zwyczajny lnicznik konopie siewne krokosz barwierski kukurydza mak lekarski masłosz Parka migdałowiec zwyczajny oliwka europejska orzech ziemny palma kokosowa palma olejowa rącznik pospolity rzepak rzepik rzodkiew oleista sezam indyjski słonecznik soja winorośl właściwa Zobacz też tłuszcze jadalne rośliny uprawne olej roślinny ...

Warzywa się poza tym ze względu na długość okresu rozwoju na jednoroczne (np. rzodkiew zwyczajna , pomidor zwyczajny ), roślina dwuletnia (tych jest najwięcej, np. cebula zwyczajna , ...

Bielinek kapustnik żerują na roślinach z rodziny krzyżowych (Brassicaceae) takich jak kapusta , gorczyca polna , rzodkiew świrzepa , a także nasturcja . Może być szkodnikiem ogrodów warzywnych.Występowanie Europa , Basen Morza ...

Kategoria:Kuchnia japońska ...

Ramen nich w skład zupy wchodzić mogą ryby i owoce morza, warzywa (biała rzodkiew daikon, kapusta pekińska, pędy bambusa, cebula, kukurydza), wodorosty, mięso wieprzowe i ...

Sashimi lub płatki, z dodatkiem przypraw .Klasycznymi dodatkami i przyprawami do sashimi są wasabi , rzodkiew daikon , sos sojowy , cytrusowy sos ponzu. Sashimi jest przygotowywane ze świeżych ...

Kimchi warzyw, głównie kapusty oraz papryczek chili.Główne składniki to kapusta pekińska (albo chińska ), rzodkiew japońska , czosnek , papryka chili , cebula , marynowane krewetki lub inne owoce morza , ...

Kategoria:Warzywa ...


Inne lekcje zawierające informacje o "rzodkiew":

Rośliny użytkowe (plansza 21) łodygach, jednoroczny lub dwuletni, azotolubny. Rośnie na polach, w ogrodach, lasach i zaroślach. rzodkiew świrzepa Jednoroczny chwast, preferujący gleby lekko kwaśne i piaszczyste. Rośnie w uprawach ...

112. Zmiany gospodarki i społeczeństwa polskiego w XVI w. (plansza 14) ...

Rolnictwo w Polsce (plansza 15) i czarna) – roślina przyprawowa i lecznicza. W Polsce występuje w stanie zdziczałym rzodkiew oleista – roślina jara, poplonowa, nawóz zielony mak lekarski – zawiera ...





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie