Nie znaleziono szukanej frazy! Poniżej znajduje się fraza najbardziej przypominająca szukaną. rzodkiew
rzodkiew - rodzaj rośliny z rodziny kapustowatych (krzyżowych), obejmujący około 6–8 gatunków roślin jednorocznych, dwuletnich lub bylin występujących w klimacie umiarkowanym i śródziemnomorskim na półkuli północnej. W Polsce jako pospolity chwast rośnie rzodkiew świrzepa, tzw. łopucha, gatunek jednoroczny, wysokości do 60 cm, o kwiatach bladożółtych, rzadziej białych. Jako roślinę warzywną, pastewną, też leczniczą, znaną już w czasach starożytnych, uprawia się rzodkiew zwyczajną, o liściach lirowatych, nieparzystosiecznych, pokrytych szorstkimi włoskami. Jadalną częścią jest zgrubienie łodygowo-korzeniowe, różnego kształtu, zwane korzeniem (ważące 45–350 g), o skórce białej lub czarnej (rzodkiew czarna). Zawiera znaczne ilości witaminy z grupy B, witaminy C, olejki eteryczne (głównie składnik rafanina, rafanozyna, glikozydy gorczycowe) nadające korzeniom swoisty, ostry smak. Sok oraz przetwory z korzenia, zwłaszcza rzodkwi czarnej, są stosowane w leczeniu chorób wątroby, pęcherzyka żółciowego, przewodu pokarmowego. W uprawie także inne odmiany botaniczne rzodkwi zwyczajnej: rzodkiewka oraz rozpowszechniona w krajach Dalekiego Wschodu rzodkiew oleista, ze względu na nasiona zawierające ok. 30% tłuszczu.
Inne hasła zawierające informacje o "rzodkiew":
Francuski kalendarz rewolucyjny
...
Karelowie
się
trójpolówka
. Głównymi roślinami uprawnymi były:
żyto
,
jęczmień
,
owies
,
groch
,
rzepa
i
rzodkiew
, od lat 40.
XIX w.
–
ziemniaki
, a od początku
XX ...
Rośliny oleiste
(błękitna, modra)
kakaowiec
len zwyczajny
lnicznik
konopie siewne
krokosz barwierski
kukurydza
mak lekarski
masłosz Parka
migdałowiec zwyczajny
oliwka europejska
orzech ziemny
palma kokosowa
palma olejowa
rącznik pospolity
rzepak
rzepik
rzodkiew oleista
sezam indyjski
słonecznik
soja
winorośl właściwa
Zobacz też
tłuszcze jadalne
rośliny uprawne
olej roślinny
...
Warzywa
się poza tym ze względu na długość okresu rozwoju na
jednoroczne
(np.
rzodkiew zwyczajna
,
pomidor zwyczajny
),
roślina dwuletnia
(tych jest najwięcej, np.
cebula zwyczajna
, ...
Bielinek kapustnik
żerują na roślinach z rodziny
krzyżowych
(Brassicaceae) takich jak
kapusta
,
gorczyca polna
,
rzodkiew świrzepa
, a także
nasturcja
. Może być szkodnikiem ogrodów warzywnych.Występowanie
Europa
,
Basen Morza ...
Kategoria:Kuchnia japońska
...
Ramen
nich w skład zupy wchodzić mogą ryby i owoce morza, warzywa (biała rzodkiew daikon, kapusta pekińska, pędy bambusa, cebula, kukurydza), wodorosty, mięso wieprzowe i ...
Sashimi
lub płatki, z dodatkiem
przypraw
.Klasycznymi dodatkami i przyprawami do sashimi są
wasabi
,
rzodkiew daikon
,
sos sojowy
, cytrusowy sos ponzu. Sashimi jest przygotowywane ze świeżych ...
Kimchi
warzyw, głównie kapusty oraz papryczek chili.Główne składniki to
kapusta pekińska
(albo
chińska
),
rzodkiew japońska
,
czosnek
,
papryka chili
,
cebula
, marynowane
krewetki
lub inne
owoce morza
, ...
Kategoria:Warzywa
...
Inne lekcje zawierające informacje o "rzodkiew":
Rośliny użytkowe (plansza 21)
łodygach, jednoroczny lub dwuletni, azotolubny. Rośnie na polach, w ogrodach, lasach i zaroślach.
rzodkiew świrzepa
Jednoroczny chwast, preferujący gleby lekko kwaśne i piaszczyste. Rośnie w uprawach ...
112. Zmiany gospodarki i społeczeństwa polskiego w XVI w. (plansza 14)
...
Rolnictwo w Polsce (plansza 15)
i czarna) – roślina przyprawowa i lecznicza. W Polsce występuje w stanie zdziczałym
rzodkiew oleista – roślina jara, poplonowa, nawóz zielony
mak lekarski – zawiera ...
|