|
Nie znaleziono szukanej frazy! Poniżej znajduje się fraza najbardziej przypominająca szukaną. Mikrofiltracja
MikrofiltracjaMikrofiltracja – metoda
filtracji
zawiesin
przy użyciu
membran
porowatych.
Pory
w membranach do mikrofiltracji są względnie duże (0,2-10
μm
) więc już przy niewielkim ciśnieniu (0,1-0,3
MPa
) przepływ jest duży i wynosi od kilku do kilkunastu
m³
x m-2 x h-1. Otwory są na tyle duże, że nie przechodzą przez nie jedynie
koloidy
,
zawiesiny
,
bakterie
i
wirusy
, a przepuszczane są substancje rozpuszczone jak
białka
. Metoda ta znalazła zastosowanie w
biotechnologii
do wydzielania
biomasy
oraz
sterylizacji
np. pożywek i
piwa
. W
piwowarstwie
mikrofiltracja zastępuje pasteryzację. Pozwala ona browarom na produkcję piwa niepasteryzowanego o przedłużonej do kilku miesięcy przydatności do spożycia. Stosując metody mikrofiltracji w zależności od potrzeb można prowadzić procesy ciągłe w celu uzyskania biomasy lub metabolitów zewnątrzkomórkowych. Typowe zastosowania tej metody to
filtracja
sterylna
mleka
i
solanki
oraz oczyszczanie roztworów z zawiesin, jako metoda alternatywna dla wytrącania i odwirowania. Zobacz też Bibliografia- Włodzimierz Bednarski, Arnold Reps (red.): Biotechnologia żywności. Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, Warszawa 2003
Inne hasła zawierające informacje o "Mikrofiltracja":
Filtracja
...
Mikrofiltracja
Mikrofiltracja – metoda
filtracji
zawiesin
przy użyciu
membran
porowatych.
Pory
w membranach ...
filtracja
...
mikrofiltracja
align=justify>
Mikrofiltracja - metoda filtracji zawiesin przy użyciu membran porowatych. Mikrofiltracja może być ...
Inne lekcje zawierające informacje o "Mikrofiltracja":
Hasło nie występuje w innych lekcjach!
|
|
|
|