Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

błonnik

błonnik - celuloza, strukturalny polisacharyd zbudowany z reszt d-glukozy powiązanych wiązaniem β-1,4 (glikozydowe wiązanie) w pofałdowane, nierozgałęzione łańcuchy. Czysty błonnik jest białą, nierozpuszczalną w wodzie substancją odporną na działanie czynników chemicznych. Występuje powszechnie w roślinach, tworząc podstawowy zrąb ściany komórkowej, nadaje tkankom roślinnym wytrzymałość mechaniczną i elastyczność. W  komórce występuje z innymi substancjami podporowymi, np. ligniną, pektyną, hemicelulozą. Najwięcej błonnika zawierają włókna bawełny (ok. 92–95%). Na skalę przemysłową otrzymuje się ją z drewna. Ma duże znaczenie jako surowiec w przemysłach: włókniczym (włókna bawełniane, lniane, konopne), papierniczym oraz w produkcji lakierów, materiałów wybuchowych, nitrocelulozy, jedwabiu sztucznego, tworzyw sztucznych (celuloidu).


Inne hasła zawierające informacje o "błonnik":

Nadciśnienie tętnicze występowania choroby wieńcowej.Za korzystny efekt owoców, warzyw i produktów pełnoziarnistych ma odpowiadać błonnik . U wegetarian notuje się niższe wartości ciśnienia w stosunku do osób ...

Żywność funkcjonalna do grupy produktów spełniające kryteria żywności funkcjonalnej można zaliczyć:produkty wzbogacone w: nienasycone kwasy tłuszczowe stanole błonnik pokarmowy witaminy i składniki mineralne probiotyki i prebiotyki produkty zawierające obniżoną zawartość: cholesterolu sodu ...

Guzki krwawnicze zaleca się również zmianę stylu życia, unikanie zaparć – przez zwiększenie podaży błonnika lub stosowanie łagodnych środków przeczyszczających , szczególnie zmiękczających i pęczniejących. Większe żylaki ...

Fast food ilość tłuszczów i węglowodanów , przy równoczesnym niedoborze cennych dla organizmu substancji – błonnika , witamin i minerałów . Przeciwnicy tego typu odżywiania uważają, że regularne spożywanie ...

Owies wysoką zawartością wapnia, magnezu, sodu, miedzi i lecytyny. Polisacharydy nieskrobiowe tworzą tzw. błonnik, niezbędny w codziennej diecie człowieka.Spożycie produktów zawierających owies w Polsce jest ...

Soczewica jadalna 100 g produktuSkładniki pokarmoweWitaminySkładniki mineralne woda 11,2 g witamina A 25 mg magnez 100 mg energia 330 kcal witamina B1 0,5 mg fosfor 450 mg błonnik 10,7 g witamina B2 0,2 mg żelazo 9 mg białko 28 g witamina B6 0,5 mg sód 10 mg tłuszcze 1,2 g witamina C 6,2 mg wapń 50 ...

Otyłość łatwo dostępnego pokarmu, który jest dodatkowo ubogi w witaminy , sole mineralne i błonnik . Regularna aktywność fizyczna zapobiega nadwadze i otyłości.Czynniki psychologiczne – takie jak ...

Błonnik on ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu przewodu pokarmowego.Spis treści1 Skład2 Właściwości3 Źródła błonnika4 Wskazania i przeciwwskazania5 Dawkowanie6 Przypisy SkładDawniej błonnik kojarzono z celulozą, a ...

Leszczyna pospolita ZastosowanieOrzech laskowyWartości odżywcze na 100 g produktuSkładniki pokarmoweWitaminySkładniki mineralne woda 5 g witamina A mg magnez mg energia 646 kcal witamina B1 mg fosfor mg błonnik 7 g witamina B2 mg żelazo mg białko 13 g witamina B6 mg sód mg tłuszcze 62 g witamina C 1 mg wapń 145 mg węglowodany 10 g witamina PP 1,1 mg potas 630 ...

Ziemniak (69 kcal )ziemniaki późne 357 kJ (84 kcal ) białko : 2 g węglowodany : 19 g tłuszcze : 0 g błonnik : 3,1 g Pomniki ziemniakaPomnik ziemniaka w BiesiekierzuW Polsce istnieją dwa monumenty ...


Inne lekcje zawierające informacje o "błonnik":

Cukry - właściwości i funkcje (plansza 15) e height=380 width=770 > Celuloza(C6H10O5)n - błonnik Jest to nierozpuszczalny, nierozgałęziony polisacharyd roślinny zbudowany z cząsteczek glukozy. Stanowi podstawowy element ...

Cukry - właściwości i funkcje (plansza 11) ...

110. Rola diety w życiu człowieka (plansza 4) ...





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie