Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Bakława

Bakława

Bakława
Bakława

Bakława inaczej także baklawa lub baklava - deser rozpowszechniony zarówno w kuchni tureckiej , ormiańskiej, bułgarskiej jak i bałkańskiej.

Klasyczną bakławę przygotowuje się z ciasta półfrancuskiego - zwanego niekiedy korą (bałkańska nazwa) lub ciastem filo (grecka nazwa) - przełożonego warstwami pokrojonych orzechów (włoskich lub migdałów) z cukrem lub miodem. Całość zapieka się, a następnie kroi w romby, trójkąty, kwadraty i inne formy, a następnie polewa lukrem lub syropem zrobionym z wody, cukru i soku cytrynowego. Górę posypuje sie zmiażdżonymi, niesolonymi orzeszkami pistacjowymi.

Zobacz też


Inne hasła zawierające informacje o "Bakława":

Kuchnia turecka ...

Bakława BakławaBakławaBakława inaczej także baklawa lub baklava - deser rozpowszechniony zarówno w kuchni ...

Kategoria:Kuchnia turecka ...


Inne lekcje zawierające informacje o "Bakława":

Hasło nie występuje w innych lekcjach!





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie