|
Chałwa
ChałwaChałwa (
sanskryt
halawa,
hebrajski
halwa,
arabski
halawi,
turecki
helva ) - wyrób cukierniczy z
karmelu
oraz zmiażdżonych nasion oleistych pochodzący z
Indii
. Popularny w wielu innych rejonach świata – na
Bałkanach
, w krajach śródziemnomorskich i w krajach zachodniej
Azji
. Istnieje bardzo wiele odmian chałwy, różniących się rodzajem nasion (np. sezam, mak, orzechy, nasiona słonecznika), dodatkami (aromaty, bakalie) oraz konsystencją (chałwa krucha i półpłynna). Chałwa z południowej Azji zawiera
kaszę mannę
, odmiany śródziemnomorskie wytwarzane są głównie z
nasion sezamu
. Linki zewnętrzne
Inne hasła zawierające informacje o "Chałwa":
Kuchnia turecka
...
Cukiernictwo
...
Deser
...
Chałwa
ChałwaChałwa (
sanskryt
halawa,
hebrajski
halwa,
arabski
halawi,
turecki
helva ) - wyrób ...
Kategoria:Kuchnia turecka
...
Kategoria:Kuchnia egipska
...
Sezam indyjski
...
Brzeg (miasto)
...
Kuchnia indyjska
najbardziej znanych potraw tej kuchni należą – kaczka po bombajsku i bombajska Chałwa. Bombaj, jak każdy wielki port morski, ma charakter kosmopolityczny, czego odzwierciedleniem ...
Inne lekcje zawierające informacje o "Chałwa":
Hasło nie występuje w innych lekcjach!
|
|
|
|