|
podpuszczka
Podpuszczka – enzym trawienny, który znajduje się w dużych ilościach w śluzówce żołądka cielęcego. Jest ona wykorzystywana w mleczarstwie do produkcji serów podpuszczkowych. Istnieją także podpuszczki roślinne, znajdujące się w niektórych sokach i tkankach roślin oraz grzybów. Od czasów antycznych powszechnie znaną substancją wywołującą proces ścinania mleka jest sok figowy.
Podpuszczka występuje również w żołądku człowieka, ale jedynie w okresie niemowlęcym, zanika u dzieci około trzeciego roku życia - powoduje denaturację białka z mleka matki.
Inne hasła zawierające informacje o "podpuszczka":
Podpuszczka
...
Enzymy
...
Sery pleśniowe
...
Żołądek
wręcz hamowane przez niskie pH żołądka). Żołądek wydziela
sok żołądkowy
zawierający
enzymy trawienne
:
podpuszczka
– ścina białko w mleku (obecna tylko u niemowląt),
pepsyna
– zapoczątkowuje ...
Wegetarianizm
przetworzone produkty żywnościowe posiadają w sobie składniki niewegetariańskie takie jak
żelatyna
lub
podpuszczka
. Dla oznaczenia produktów wegetariańskich stosuje się różnorodne symbole rozpoznawcze. Europejska Unia ...
Mięso
...
Mleko
...
Sok żołądkowy
błonie śluzowej
żołądka
. Płyn bezbarwny, przezroczysty, o kwaśnym odczynie.W skład soku żołądkowego wchodzą:
podpuszczka
trawi białka mleka,
pepsynogen
(w
kwaśnym
pH
aktywowany do
pepsyny
) i rozpoczyna ...
żołądek
...
podpuszczka
...
Inne lekcje zawierające informacje o "podpuszczka":
Układ pokarmowy człowieka (plansza 19)
...
Układ pokarmowy człowieka (plansza 12)
...
Trawienie i wchłanianie substancji odżywczych (plansza 13)
krótsze łańcuchy polipeptydowe (3). W soku żołądkowym występuje również enzym o nazwie podpuszczka - renina, która ścina kazeinę, białko mleka.
A -aminokwas
...
|
|
|
|