Aktualna kategoria:
Nauka » Biologia » Liceum - lekcje
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 ... 29 30
Lekcja: "102. Nieorganiczne i organiczne składniki komórki cz.3"
Oligosacharydy
Trójwymiarowy model heparyny
Oligosacharydy (występują głównie u roślin) to
kondensacja od 3 do 10 cząsteczek
monosacharydów , zaś wiele połączeń oligosacharydów tworzy
polisacharydy (wielocukry,
glikany ), które są
polimerami o prostej lub złożonej budowie łańcuchów. Często
nierozpuszczalne w wodzie , co jest warunkiem pełnienia przez nich funkcji zapasowej, podporowej i strukturalnej. Gdy polisacharydy są syntetyzowane z różnych rodzajów monosacharydów, nazywane są
heteroglikanami (np.
kwas hialuronowy ,
kwas chondroitynosiarkowy i
heparyna ), jeśli z jednego rodzaju –
homoglikanami (
skrobia ,
glikogen ,
celuloza ,
inulina ,
amyloza ).
Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom: