Choroba spowodowana przez
włośnie nazywana jest włośnicą i objawia się wysoką temperaturą, bólem głowy, mięśni i stawów, zapaleniem
spojówek, oraz obrzękiem twarzy. Są to objawy mało specyficzne i łatwo je pomylić na przykład z objawami grypy. Masowe zakażenie włośniem może jednak doprowadzić do śmierci człowieka. Leczenie włośnicy jest bardzo trudne, dlatego bardzo duże znaczenie ma tu profilaktyka. Polega ona na
weterynaryjnym badaniu w
rzeźniach każdej partii
mięsa wieprzowego w celu wykrycia
trychin. Dobrym sposobem zniszczenia
larw jest długotrwałe gotowanie mięsa oraz szybkie zamrożenie (larwy włośnia giną w temperaturze poniżej -37°C w ciągu pięciu minut). Solenie,
peklowanie ani wędzenie nie zabija larw, dlatego należy wystrzegać się spożywania wędlin i mięsa pochodzących z nieznanego źródła.