Aktualna kategoria:
Nauka » Geografia » Liceum - lekcje
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
Lekcja: "211. Kształtowanie się szaty roślinnej Polski"
Nasiona soczewicy jadalnej
Kształtowanie się szaty roślinnej Polski
Historyczne zmiany roślinności Polski
W
neolicie (2500 – 1700 r. p.n.e.) na ziemiach
polskich uprawiano prymitywne gatunki
pszenic :
samopszę ,
orkisz ,
płaskurkę oraz
jęczmień . W
epoce brązu pszenicę wyparło
proso . Później powszechne stało się
żyto i
owies a także rośliny strączkowe:
groch ,
bób ,
soczewica .
Włókno i olej dostarczały
rzepak i
len . W celach konsumpcyjnych zbierano dziko rosnące rośliny (
szczaw ,
barszcz , różnego rodzaju
jagody ,
orzechy , grzyby).
W okresie
średniowiecza dominowała uprawa
prosa . Sadzono drzewa owocowe przede wszystkim jabłonie i śliwy. Kontakty z
Włochami (
królowa Bona ) w czasach
odrodzenia przyczyniły się do pojawienia się na
polskich polach i w
jadłospisach jarzyny (
kalarepa ,
kapusta włoska ,
kalafior ,
seler ,
por ,
sałata i
szparagi ).
Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom: