|
Aktualna kategoria:
Nauka » Biologia » Liceum - lekcje
| 1 | | | 2 | | | 3 | | | 4 | | | 5 | | | 6 | | | 7 | | | 8 | | | 9 | | | 10 | | | 11 | | | 12 | | | 13 | | | 14 | | | 15 | | | 16 | | | 17 | | | 18 | | | 19 | |
Lekcja: "Zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze, mineralne, witaminy i wodę"
|
|
|
Witaminy rozpuszczalne w wodzie
Nazwa |
Znaczenie dla organizmu |
Objawy niedoboru |
Źródło |
Uwagi |
Witamina C (kwas askorbinowy)
|
Witamina o rozległym działaniu: wzmacnia mechanizmy odpornościowe, niezbędna w syntezie kolagenu, tworzeniu istoty podstawowej kości i zębów, a także w wchłanianiu żelaza.
|
Obniżenie odporności, szkorbut (krwawienie z dziąseł, wypadanie zębów, nieprawidłowe zrastanie się kości).
|
Świeże owoce cytrusowe, truskawki, pomidory.
|
Ulega szybko rozłożeniu w wysokich temperaturach.
|
Witamina H (biotyna)
|
Wpływa na właściwy stan skóry i włosów, chroni przed łojotokiem.
|
Zmiany skórne, wypadanie włosów.
|
Ziemniaki, marchew, wątroba, mięso.
|
Jest syntetyzowana przez bakterie flory jelitowej.
|
| |
|
|
Pobierz lekcję
|
Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom:
|
|