|
Aktualna kategoria:
Nauka » Biologia » Gimnazjum - lekcje
| 1 | | | ... | | | 11 | | | 12 | | | 13 | | | 14 | | | 15 | | | 16 | | | 17 | | | 18 | | | 19 | | | 20 | | | 21 | | | 22 | | | 23 | | | 24 | | | 25 | | | 26 | | | 27 | | | 28 | | | 29 | |
Lekcja: "Rolnictwo w Polsce"
|
|
|
Charakterystyka roślin warzywnych
Warzywa psiaknowate |
Warzywa korzeniowe |
|
niskokaloryczny, zawiera dużo skrobi, wit. C, jod, fluor, potas. Reguluje pracę serca. |
|
zawiera kobalt, żelazo. Wspomaga leczenie anemii, nerwicy, grypy, anginy, chorób przewodu pokarmowego. |
ziemniak |
burak |
|
zawiera bardzo dużo wit. C, karotenoidy, potas. Wzmacnia odporność, poprawia przemianę materii. |
|
zawiera potas, wapń, fosfor, wit. B, ß - karoten, kwas foliowy, działanie uspokajające i przeciwbólowe. |
papryka |
seler |
|
zawiera potas, magnez, fluor, wit. C, K, kwas foliowy. Dodatnio wpływa na serce, nerki, wątrobę. |
|
zawiera bardzo dużo karotenoidów, błonnika. Chroni oczy, poprawia cerę, poprawia pracę jelit. |
pomidor |
marchew |
| |
|
|
Pobierz lekcję
|
Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom:
|
|