|
Aktualna kategoria:
Nauka » Biologia » Gimnazjum - lekcje
| 1 | | | 2 | | | 3 | | | 4 | | | 5 | | | 6 | | | 7 | | | 8 | | | 9 | | | 10 | | | 11 | | | 12 | | | 13 | | | 14 | | | 15 | | | 16 | | | 17 | |
Lekcja: "Myślistwo i rybołówstwo"
|
|
|
Rybołówstwo – wprowadzenie
Zgodnie z definicją, zawartą w Nowej Encyklopedii Powszechnej PWN:
RYBOŁÓWSTWO – gałąź gospodarki obejmująca uzyskiwanie ryb ( połów ryb), a także innych
zwierząt (np. homarów, langust, krewetek, ostryg) – z
mórz, jezior i rzek, do celów konsumpcyjnych i przetwórczych.
Połów wielorybów jest odrębną gałęzią ( wielorybnictwo).
Skorupiaki ( kraby, homary, krewetki) i
mięczaki ( ostrygi, kalmary, ośmiornice,
omułki) bywają nazywane owocami morza (frutti di mare).
Miasta w Polsce z głównymi portami rybackimi
|
|
|
|
|
|
|
Pobierz lekcję
|
Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom:
|
|