Rewolucja naukowo-techniczna w XIX w.
W większości
krajów europejskich, pomimo zmian w produkcji rolnej, sytuacja
chłopów nie poprawiła się, lub następowała bardzo wolno. Chłopstwo Europy zachodniej było wolne i często posiadało własne
gospodarstwo rolne, podczas gdy w
Europa Wschodnia zmiany te były wprowadzane w bardzo wolnym tempie, a brak
środków finansowych sprawił, że późno docierały nowości techniczne itp. Nadal stosowano
trójpolówkę, na której uprawiano ziemniaki i zboże. Codziennym pożywieniem był nabiał i warzywa, mięso jadano jedynie w niedzielę. Znaczenie osiągnęli właściciele ziemscy (landlordowie w
Anglii, junkrzy na
Prusach), którzy prace zlecali innym osobom i rzadko kiedy przebywali w swoich posiadłościach. Wprowadzali nowinki techniczne, nowe odmiany i
nawozy sztuczne, oraz finansowali badania
agronomiczne. Urządzali polowania, a w swych pałacach – przyjęcia.