Lekcja: "Rolnictwo na świecie – produkcja zwierzęca, problemy rolnictwa"
Rybołówstwo
Ryby są cennym pokarmem dla człowieka, ponieważ zawierają białko, tłuszcz, sole mineralne i witaminy.
Ryby przerabia się także na paszę (mączka rybna), artykuły farmaceutyczne i nawozy.
W światowym rybołówstwie dominującą rolę odgrywają połowy morskie, w których ok. 80% stanowią połowy ryb a w 20% połowy skorupiaków (krewetki, homary, kraby), małż oraz glonów i traw morskich.
Najzasobniejsze w ryby są wody bogate w plankton, który jest pokarmem ryb. Najwięcej planktonu rozwija się w miejscach styku ciepłych i zimnych prądów morskich w morzach ciepłych i płytkich, dobrze nasłonecznionych i dotlenionych wodach szelfowych. Są to jednocześnie obszary łowisk, czyli miejsc, w których występuje takie zagęszczenie ryb, że ich połowy są opłacalne.
Największe łowiska morskie na świecie to:
- Rejon wzdłuż zachodnich wybrzeży Ameryki Południowej
- Północny Atlantyk (rejon Nowej Funlandii, Labradoru, Islandii)
- Wybrzeże Chin, Japonii, Kamczatki, Kurylów
- Zatoka Gwinejska
- Zatoka Bengalska i Morze Arabskie
- Obszar wzdłuż zachodnich wybrzeży Stanów Zjednoczonych i Kanady
- Morze Północne i Morze Norweskie
III Konwencja Prawa Morza z 1983r. Zagwarantowała wszystkim państwom nadbrzeżnym 200 milową strefę wyłączności ekonomicznej, co spowodowało ograniczenie wolności rybołówstwa na obszarach wielu łowisk.