Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Tartrazyna

Tartrazyna

Tartrazyna
Ogólne informacje
Inne nazwyE102, CI 19140
żółcień FD&C 5
żółcień kwasowa 23
żółcień żywnościowa 5
żółcień spożywcza 5
ang. Food Yellow 5
Wzór sumarycznyC16H9N4Na3O9S2
Masa molowa 534,36 g / mol
Identyfikacja
Numer CAS 1934-21-0
PubChem 6321403[1]
Niebezpieczeństwa
Zagrożenia
Szkodliwy
Szkodliwy
(Xn)
Jeżeli nie podano inaczej, dane dotyczą
warunków standardowych (25 °C, 1000 hPa)

Tartrazyna ( E102 ) – cytrynowożółty barwnik azowy produkowany głównie do celów spożywczych . W Polsce jej nazwa handlowa to żółcień spożywcza 5. Dopuszczona do użytku przez amerykańską agencję FDA (mimo tego, jest zakazana w niektórych krajach), która wymaga umieszczenia na opakowaniach produktów zawierających ten związek adnotacji FD&C No. 5 ( Stany Zjednoczone nie stosują symboli E ).

Dopuszczalne dzienne spożycie wynosi 7,5 mg / kg ciała.

Stopiona z kwasem borowym wykazuje właściwości fosforescencyjne [2].

To użycie tartrazyny przy produkcji Inca Koli powoduje jej żółte zabarwienie

Spis treści

Działanie niepożądane

Tartrazyna jest czynnikiem uwalniającym histaminę , dlatego po jej spożyciu astmatycy mogą odczuwać wzmożone objawy choroby (jest ona także odpowiedzialna za skurcze macicy , grożące poronieniem u ciężarnych ). W przypadku osób z nietolerancją salicylanów ( aspiryna , niektóre owoce, m.in. jagody i maliny ) tartrazyna wzmaga jej objawy. Jest niezalecana dla dzieci[3], w połączeniu z benzoesanami (E210–215) może u nich powodować trudności w nauce, a nawet wystąpienie syndromu ADHD . U innych (nawet nieuczulonych) osób może wywoływać: pokrzywkę , zapalenie skóry, bóle głowy, katar sienny , trudności z koncentracją, depresję , wysypkę , swędzenie warg i języka , bezsenność , dezorientację, anafilaksję .

Tartrazyna jest kancerogenna .

Zastosowanie

Przemysł spożywczy

Przede wszystkim produkty w proszku: napoje , zupy czy polewy do deserów; ale także: wyroby cukiernicze, groszek i kukurydza konserwowa , krakersy serowe, napoje bezalkoholowe , sos miętowy , galaretki (głównie miętowe ), likiery owocowe, marcepan , sos brązowy , dżemy , płatki zbożowe kasze , miód sztuczny i musztardy .

Inne zastosowania

Składnikiem niektórych kosmetyków oraz barwnik do wełny i jedwabiu .

Przypisy

  1. Tartrazyna – Compound Summary ( ang. ). PubChem Public Chemical Database.
  2. Люминофор ( ros. )
  3. E102 Tartrazine, FD&C yellow No.5 , UK Food Guide ( ang. )

Bibliografia

  • Bill Statham: E213: Tabele dodatków i składników chemicznych. Warszawa: Wydawnictwo RM, 2006, s. 336. . 
  • E102: Tartrazyna ( pol. ). [dostęp 2010-08-31].

Przeczytaj !


Inne hasła zawierające informacje o "Tartrazyna":

ADHD alergicznymi .Źródło: http://www.hacsg.org.uk/page21.html Szkodliwe barwniki czyli tak zwana szóstka z Southampton to: Tartrazyna (E102) Czerwień koszenilowa (E124) Żółcień pomarańczowa (E110) Azorubina (E122) Żółcień chinolinowa ...

Tartrazyna TartrazynaOgólne informacjeInne nazwyE102, CI 19140żółcień FD&C 5żółcień kwasowa 23żółcień żywnościowa 5żółcień spożywcza ...

Junk food ...


Inne lekcje zawierające informacje o "Tartrazyna":

Hasło nie występuje w innych lekcjach!





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie