Stout (także
porter
) to ciemne
piwo
górnej fermentacji, którego najpopularniejszymi wariacjami są dry stout oraz imperial stout. Zdaniem niektórych stout wywodzi się bezpośrednio z portera (nazwa użyta pierwszy raz w
1721
roku, na określenie ciemnego piwa warzonego z palonego
słodu
), inni zaś twierdzą, że obie nazwy są tożsame (chociaż określenie stout było używane już wcześniej, pojawiając się pierwszy raz w
1677
roku).
Rodzaje stoutów
Stouty możemy podzielić na kilka rodzajów.
Dry/Irish stout
Irish stout (lub: dry stout) to piwo ciemne o smaku najczęściej delikatnym, kawopodobnym. Najbardziej znanymi przedstawicielami są
Guinness
oraz Murphy's Irish Stout.
Imperial stout
Imperial stout, zwany także "Russian Imperial Stout" (zaś po polsku stoutem cesarskim) jest ciemnym, bardzo mocnym piwem warzonym początkowo przez
browar
Thrale's w
Londynie
jako piwo
eksportowe
na dwór carskiej
Rosji
pod nazwą "Thrale's Entire Porter". Zawartość
alkoholu
w tym piwie z reguły osiągała dziewięć lub dziesięć
procent
, był to zarazem sposób na przedłużenie trwałości piwa, które czekała długa podróż. Nie bez znaczenia pozostaje także fakt, że piwo to przeznaczone było do spożywania w bardzo chłodnym
klimacie
.
Porter
Zdaniem niektórych - nazwa alternatywna dla stouta, zwłaszcza że z technicznego punktu widzenia nie ma między tymi dwoma piwami żadnej różnicy.
Porter bałtycki
Piwo dolnej fermentacji warzone w krajach basenu
Morza Bałtyckiego
oraz w
Rosji
, okazjonalnie także w
Czechach
i na
Ukrainie
. Portery Bałtyckie zawierają podobną ilość czystego alkoholu co stouty cesarskie. Portery Bałtyckie stanowiły do niedawna zdecydowaną większość ciemnych piw produkowanych w Polsce. Gatunek wyewoluował ze stouta cesarskiego.
Milk stout
Stout mleczny zwany także sweet stoutem lub cream stoutem - bardziej słodki i kaloryczny w porównaniu ze stoutem klasycznym. Zawiera dodatek
cukru
mlecznego
laktozy
Oatmeal stout
Stout owsiany - warzony z dodatkiem
owsa
, w przypadku piwa warzonego amatorsko zwykle używa się tutaj płatków owsianych w zasypie.
Chocolate stout
Stoutami czekoladowymi nazywane są przeważnie różne stouty, których wspólną cechą jest
czekoladowa
nuta w smaku. Niekiedy zdarza się, że do produkcji chocolate stoutów rzeczywiście używa się odrobiny czekolady jako dodatku.
Coffee stout
Dzięki odpowiedniej kompozycji słodów stout kawowy charakteryzuje się
kawowymi
nutami w smaku.
Oyster stout
Obecnie jest to z reguły (choć nie zawsze) już tylko chwyt
marketingowy
w nazwach niektórych piw - np. Marston's Oyster Stouta. W przeszłości - stout warzony z wykorzystaniem
ostryg
, od których wziął swoją nazwę.
Zobacz też