Pilaw - słynna w
XVI
-
XVII wieku
potrawa wschodnia, złożona z
ryżu
z dodatkiem
baraniny
i
ryb
smażonych w oliwie lub gotowanych w
rosole
, z dodatkiem dużej ilości ostrych korzeni.
W
Europie
pilaw ma wiele wariacji, w których ryby często zastępuje się mięsem wołowym lub drobiowym. W
Polsce
mianem pilawu określa się czasem zwykłą potrawkę z kurczaka.
128. Świat przypraw – część 4 (plansza 20)
als auch zu herzhaften Gerichten. Die typische "Safrangerichte" sind zum Beispiel: orientalischer Pilaw, Brötchen, Sandkuchen und die Bouillabaisse. Safran wird oft direkt mit in ...
117. Świat przypraw – część 1 (plansza 21)
Die frischen oder getrockneten Curryblätter werden zum Würzen von Gemüsespeisen, Suppen und Reis-Pilaws verwendet. Sie werden auch zum Würze von Rindfleisch oder Hühner benutzt. ...
Najniższą temperaturę na Ziemi odnotowano na Antarktydzie 21 lipca 1983 roku w okolicy radzieckiej stacji badawczej , było 89,2 stopnia Celsjusza poniżej zera.