praca, nauka, rozrywka....
Konchiolina
Konchiolina (C32H48N2O11, łac. conchyolinum, od concha – „mięczak” lub „muszla”) – substancja organiczna tworząca zewnętrzną warstwę ochronną muszli mięczaków . Jest również, razem z aragonitem ( węglan wapnia ), składnikiem pereł . Nierozpuszczalna w wodzie, alkoholu i eterze.
Inne hasła zawierające informacje o "Konchiolina":
Małże ... Perła ... Mięczaki ... Konchiolina Konchiolina (C32H48N2O11, łac. conchyolinum, od concha – „mięczak” lub „muszla”) – substancja ... Rogowiec bałtycki ...
Inne lekcje zawierające informacje o "Konchiolina":
014. Mięczaki - silnie wyspecjalizowane bezkręgowce (plansza 10) ... 014. Mięczaki - silnie wyspecjalizowane bezkręgowce (plansza 7) ... 015. Przegląd systematyczny i znaczenie mięczaków (plansza 5) ...
Według przepisów Unii marchewka to owoc. Ponieważ Portugalczycy robią dżem z marchwi, aby nie komplikować przepisów, uznano ją za owoc.
marchew owoc Unia Portugalczyk dżem przepis
AP Edukacja - liceai szkoły policealne
Publikacje nauczycieli
Pełny ekran >>>