Cappuccino
CappuccinoCappuccino (czyt. kapuczino) - włoski napój
kawowy
z dodatkiem spienionego
mleka
(rzadziej z
bitą śmietaną
) i szczyptą sypkiej
czekolady
lub
kakao
dla ozdoby. Podawane często do smaku z
gałką lodów
w śmietance, ma orzechowy kolor. Klasyczne włoskie cappuccino składa się z 25cm3 espresso, do którego wlewa się odpowiednio spienione mleko. Mleko spienia się przy pomocy gorącej pary uwalnianej przez specjalną dyszę zanurzoną w dzbanku z mlekiem. Zgodnie z włoskim normami pianka na cappuccino ma 1-2 cm grubości i charakteryzuje się kremową, ciekłą konsystencją, jest też całkowicie pozbawiona widocznych pęcherzy powietrza. Objętość cappuccino to 120-150 cm3. PochodzenieNazwa napoju pochodzi od brązowawo-czerwonego
habitu
mnichów
kapucynów
(cappuccini). Jednak kolor napoju ma inny odcień niż kolor habitu kapucynów. Maszyna używana do wytwarzania cappuccino została wynaleziona we Włoszech, pierwszy patent został złożony przez Luigi Bezzera w 1901 roku. Napój był używany we Włoszech od początku XX w, a upowszechnił się gdy, w trakcie i po II wojnie światowej, ekspresy ciśnieniowe stały się powszechne w kawiarniach i restauracjach. Cappuccino w obecnej postaci opracowano około 1950.
Inne hasła zawierające informacje o "Cappuccino":
Bar (lokal gastronomiczny)
...
Espresso
...
Cappuccino
Filiżanka Cappuccino.Cappuccino (czyt. kapuczino) - włoski napój
kawowy
z dodatkiem spienionego
mleka
(rzadziej ...
Wiedeń
– mieszać) – czarna kawa z "lekko ubitym" mlekiem (podobna do włoskiego Cappuccino). Do Wr Melange używa się jednak kawy niezbyt mocnej, poza tym ...
Bernardo Strozzi
violi da gamba (ok. 1635)Bernardo Strozzi, zw. Il Prete Genovese lub Il Cappuccino (ur. w
1581
w
Genui
, zm.
2 sierpnia
1644
w
Wenecji
) ...
Inne lekcje zawierające informacje o "Cappuccino":
W restauracji (plansza 6)
lemoniada, sok pomarańczowy, kole, mrożona herbata, poncz owocowy)
Hot beverages
(e.g. coffee, Cappuccino, tea, hot chocolate)
Napoje gorące (np. kawa, Cappuccino, herbata, gorąca czekolada)
Water ...
|