|
Włoszczyzna
WłoszczyznaWłoszczyzna – zestaw
jarzyn
sprzedawany w sklepach i na straganach, służący jako uniwersalny zbiór składników roślinnych do przygotowania niektórych zup (np. jarzynowa,
rosół
). Na włoszczyznę składają się porcje następujących roślin: korzenie
marchwi
,
pietruszki
,
selera
, oraz liście
kapusty włoskiej
i
pora
. Włoszczyznę do Polski sprowadziła
królowa Bona
[1]. Zobacz też
Kuchnia polska
Przypisy- ↑ Alicja Dybkowska: Polskie dzieje od czasów najdawniejszych do współczesności. Warszawa: PWN, 1994. .
Inne hasła zawierające informacje o "Włoszczyzna":
Warzywa
...
Spaghetti
...
Kategoria:Kuchnia polska
...
Kategoria:Warzywa
...
Włoszczyzna
WłoszczyznaWłoszczyzna – zestaw
jarzyn
sprzedawany w sklepach i na straganach, służący jako ...
królowa Bona
regres). Dzięki niej na polskie stoły trafiło wiele nieznanych wcześniej warzyw, tzw. Włoszczyzna, pomidory, kalafior, karczochy, fasolka szparagowa, brokuły, kapusta czy szpinak. Również dzięki ...
Inne lekcje zawierające informacje o "Włoszczyzna":
Hasło nie występuje w innych lekcjach!
|
|
|
|