Peptydy
PeptydyPeptydy (z gr. πεπτίδια, "strawne") –
związki organiczne
powstające przez połączenie
cząsteczek
aminokwasów
wiązaniem peptydowym
. Granica pomiędzy peptydem a
białkiem
nie jest dokładnie sprecyzowana, rozróżnienie jest oparte na masie cząsteczkowej klasyfikowanego związku. Za peptydy różni autorzy uważają poliaminokwasy o masie cząsteczkowej mniejszej od 5-10 tys.
daltonów
. Powyżej tej granicy związki takie zaliczamy do białek. Wśród peptydów wyróżnia się: Niektóre znane peptydy Zobacz też Linki zewnętrzne
Inne hasła zawierające informacje o "Peptydy":
Glikoproteidy
...
Oksytocyna
...
Oskoła
...
Spektrometria mas
...
Aminokwasy
...
Owies
najwięcej jest skrobi. Są także rozpuszczalne polisacharydy i celuloza. Ponadto lipoproteiny, aminokwasy, Peptydy, sterole, saponiny, witaminy z grupy B (B1, B2, B6), kwas pantotenowy, ...
Peptydy
Peptydy (z gr. πεπτίδια, "strawne") –
związki organiczne
powstające przez połączenie
cząsteczek
...
Trypsyna
działania trypsyny wynosi ok. pH 8. Efektem jej działania na białko są Peptydy o różnej długości łańcucha.
Numer EC 3.4.21.4
Przeczytaj ! ...
Hormon antydiuretyczny
...
Witamina D
...
Inne lekcje zawierające informacje o "Peptydy":
129. Reagowanie i koordynacja funkcji życiowych (plansza 2)
komórkami przez liczne i różnorodne cząsteczki sygnałowe, czyli niektóre zmodyfikowane nukleotydy, steroidy, Peptydy, białka i aminokwasy. Cząsteczka sygnałowa jest wytwarzana przez komórkę sygnalizującą, a ...
Aminokwasy, peptydy i białka (plansza 13)
e height=434 width=770 >
Białka, Peptydy – wiadomości ogólne
Glu-Cys-Gly
...
Aminokwasy, peptydy i białka (plansza 8)
e height=434 width=770 >
Właściwości chemiczne aminokwasówkondensacja - Peptydy
Wiązanie peptydowe można zhydrolizować zarówno w warunkach kwasowych, zasadowych jak i w ...
|