Szkoła posiada certyfikat Prezydenta m. st. Warszawy "Wars i Sawa". Realizuje projekty w ramach Warszawskich Inicjatyw Edukacyjnych, zgodnie z programem "Warszawskie szkoły zawodowe na europejskim poziomie".
Umiejętności praktyczne uczniowie zdobywają w renomowanych warszawskich hotelach takich jak: Sheraton, Bristol, Jan III Sobieski, Mercure, Holiday Inn, MDM, Metropol, Lord, Polonia Palace pod nadzorem znanych szefów kuchni. Młodzież uczestniczy w dodatkowych szkoleniach organizowanych przy współudziale Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, mistrzów kuchni, cukierni, kelnerstwa.
Realizowane są w szkole projekty unijne, program Leonardo da Vinci
szkoła uhonorowana została certyfikatem "Dobrze zaprojektowanej szkoły 2015" za wspieranie młodzieży w podejmowaniu ambitnych wyzwań edukacyjnych oraz promowanie pracy metodą projektu.
Szkoła posiada tytuł "Szkoły Globalnej" nadany przez Polską Akcję Humanitarną za realizację zadań z zakresu edukacji rozwojowej w ramach międzynarodowego projektu „Szkoła Globalna”.
Szkoła posiada nowoczesną bazę, w tym doskonale wyposażone pracownie gastronomiczne i pracownie obsługi konsumenta, gdzie uczniowie zdobywają umiejętności potrzebne do wykonywania przyszłego zawodu.
Uzyskaliśmy Certyfikat Bezpiecznej Szkoły.
Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych należy do Rodziny Szkół im. Jana Pawła II
Wybrane sukcesy uczniów szkoły
Młodzież uczestniczy z
sukcesami w licznych konkursach i olimpiadach. Najważniejsze osiągnięcia w konkursach zawodowych:
|
-
pierwsze miejsce w Plebiscycie Bożonarodzeniowym na najlepsze ciasto świąteczne (2014/2015); konkurs zorganizowali redaktorzy z miesięcznika „Mistrz Branży”.
-
VI edycja Ogólnopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych - udział w finale
-
V edycja Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego "Kuchnia Polska na Mazowszu" - reprezentanci naszej szkoły zdobyli trzy miejsca na podium.
-
finalista 2 edycji Ogólnopolskiego Konkursu Barmańskiego MONIN CUP JUNIOR 2014.
-
II miejsce w V edycji ogólnopolskiego Konkursu Sztuki Kulinarnej "Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia".
-
I miejsce w części kelnerskiej oraz III miejsce w części kulinarnej Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego "Kuchnia Polska na Mazowszu" - 2012 r.
-
W roku 2013 drużyna ZSS-G zakwalifikowała się do finału III Mistrzostw Polski Uczniów Szkół Cukierniczych.
-
Nasi uczniowie zdobywali nominacja do Młodzieżowej Reprezentacji Polski Juniorów w Kulinarnych Mistrzostwach Świata w Luksemburgu w 2010 roku (Culinary World Cup).
- uzyskanie tytułu laureata Olimpiady Innowacji Technicznych – 2010 r.; III miejsce w X Ogólnopolskiej Olimpiadzie Młodych Barmanów – 2011 rok.
|
Zajęcia praktyczne
Praktyczna nauka zawodu w Technikum Spożywczo-Gastronomicznym im. Jana Pawła II realizowana jest w formie
pracowni gastronomicznej, produkcji gastronomicznej i praktyki zawodowej w najlepszych warszawskich hotelach, restauracjach, zakładach gastronomicznych oraz w Centrum Kształcenia Praktycznego.
Uczniowie Zasadniczej Szkoły Spożywczo-Gastronomicznej im. Jana Pawła II uczą się wybranego zawodu na
zajęciach praktycznych (1 dzień w tygodniu) w zawodzie kucharz
w hotelach, restauracjach i zakładach gastronomicznych.
Szkoła współpracuje między innymi z takimi hotelami i restauracjami: Bristol, Sheraton, Westin, Marriott Airport, Hyatt, Hetman, Mercure, Polonia Palace, MDM, siecią hoteli IBIS, Novotel Airport, Victoria, Restauracja Moonsfera, Restauracja Belvedere.
Podczas praktycznej nauki zawodu uczniowie poznają przyszłe miejsca pracy oraz przyszłych pracodawców. Często zdarza się, że po ukończeniu szkoły absolwenci podpisują umowę
o pracę z zakładem, w którym odbywali zajęcia praktyczne.
Praktyki zawodowe w Szwajcarii
Unia Europejskich Federalistów Polska we współpracy ze Szwajcarską Szkołą Turystykii Hotelarstwa organizuje
dwa razy w roku kursy doszkalające zawodowo połączone odbyciem praktyki zawodowej w szwajcarskiej firmie gastronomicznej.
Uczestnikami mogą być absolwenci szkół gastronomicznych w wieku 18-29 lat.
Młodzież uczestniczy w różnych formach zajęć pozalekcyjnych:
-
wycieczki o różnorodnej tematyce
- koła zainteresowań (gastronomiczne, barmańskie, kelnerskie, cukiernicze, przedmiotowe, sportowe, filmowe)
- szkolenia i warsztaty
- wolontariacie
- wykłady na warszawskich uczelniach:
-
Wszechnica Żywieniowa (SGGW)
- Uniwersytet Warszawski (Wydział Chemii)
- spektakle teatralne i „ambitne” kino