Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie
Zestaw: "Tłuszcze"
0. Do ciekłych tłuszczów zwierzecych należy:
olej kokosowy
łój wołowy
tran
olej arachidowy
1. Które ze stwierdzen dotyczacych tłuszczów zwierzecych jest nieprawdziwe?
Wszystkie tłuszcze sa estrami glicerolu i kwasów karboksylowych
Mają stały lub ciekły stan skupienia
Są dobrze rozpuszczalne w benzynie
Maja scisle okreslona temperature topnienia i wrzenia
2. W przyrodzie tłuszcze ciekłe zwane olejami wystepuja:
tylko w organizmach zwierzecych
tylko w organizmach roslinnych
w ropie naftowej
w organizmach roslinnych i zwierzecych
3. Z nasion roslin oleistych tłuszcze otrzymuje sie w wyniku:
ekstrakcji
zmydlania
uwodornienia
utwardzania
4. W pewnych warunkach, w obecnosci katalizatora, tłuszcze reaguja z woda, tworzac:
kwas octowy i glicerol
kwasy karboksylowe o długich łancuchach i glicerol
kwas masłowy i glicerol
wszystkie wyżej wymienione substancje
5. Emulsje to:
produkty utwardzania tłuszczów
substancje, które otrzymuje sie w wyniku prażenia tłuszczów
dość trwałe mieszaniny tłuszczów z woda
produkty otrzymane w wyniku reakcji tłuszczów z woda
6. Tłuszcze sa rozpuszczalne w:
w kwasach nieorganicznych
benzynie
glicerolu
goracej wodzie
7. Do dobrych rozpuszczalników tłuszczów należa:
gorąca woda
gliceryna
ciekłe węglowodory
wszystkie wymienione substancje
8. Utwardzanie tłuszczów ciekłych polega na:
reakcji chemicznej ze steżonymi roztworami kwasów
zmianie stanu skupienia w wyniku podwyższenia temperatury
reakcji chemicznej z wodorem w obecnosci katalizatora
reakcji chemicznej z roztworami zasad
9. Tłuszcze naturalne dzieli sie na:
otrzymane z materii ożywionej i nieożywionej
pochodzenia roslinnego i zwierzecego
lotne i ciekłe
lipidy i tłuszcze właściwe
10. Przykładem tłuszczu otrzymanego w wyniku utwardzania jest:
masło kakaowe
oliwa z oliwek
smalec
margaryna
11. Ogrzewajac tłuszcze z wodorotlenkiem sodu, otrzymuje sie:
alkohol etylowy i kwasy karboksylowe
mydła i glicerynę
utwardzone tłuszcze
kwasy karboksylowe i glicerynę




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie