Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie
Zestaw: "Układ pokarmowy i odżywianie się człowieka 2"
0. Co nie wstępuje w żołądku?
poepsyna
amylaza
kazeina
lipaza
1. Ile wynosi długość przełyku?
ok. 25-40cm
ok. 20-35cm
ok. 25-30cm
ok. 20-40cm
2. Co wytwarzają ślinianki?
pepsynę
lipazę ślinową
amylazę ślinową
maltozę ślinową
3. Jak nazywane jest ujście przewodu wątrobowo-trzustkowego do dwunastnicy?
brodawką mniejszą jelita
brodawką większą jelita
brodawką mniejszą dwunastnicy
brodawką większą dwunastnicy
4. Jakie witaminy bakterie symbiotyczne produkują w okrężnicy?
A i E
z grupy K i witaminę B
C i PP
z gruby B i witaminę K
5. Prawidłowa kolejność budowy wątroby to:
zraziki->płaty->segmenty
segmenty->płaty->zraziki
płaty->segmenty->zraziki
płaty->zraziki->segmenty
6. Jaki smak odczuwa się najlepiej w środkowej części języka?
gorzki
słodki
słony
kwaśny
7. Gdzie znajduję się ośrodek sytości i ośrodek głodu?
rdzeniu przedłużonym
podwzgórzu
rdzeniu kręgowym
móżdżku
8. Sole mineralne nie pełnią funkcji:
energetycznych
regulujących
budulcowych
9. Niedobór boru jest przyczyną:
nie przewodzenie asymilatów
zmienny w skórce
nieprawidłowy wzrost łagiewki pyłkowej
nie przewodzenie wody z solami mineralnymi
10. Jaki enzym wchodzi w skład śliny?
trypsyna
ptialina
pepsyna
lipaza
11. Jak nazywa się enzym odpowiedzialny za ścinanie białka zawartego w mleku?
trypsyna
pepsyna
podpuszczka
amylaza
12. Gdzie występuję bakteria Salomella?
każdym zakażonym rodzaju mięsa
wieprzowinie i wołowinie
przetworach mlecznych, jajach i drobiu
warzywach i owocach
13. Jak można się zarazić tasiemczycą?
picie nieprzegotowanej wody
nie przestrzeganie higieny osobistej
spożycie zakażonego mięsa drobiowego
spożycie zakażonego mięsa wołowego i wieprzowego
14. Jaką funkcje pełnią siekacze?
rozcieranie pokarmu
rozgryzanie pokarmu
trzymanie pokarmu
wszystkie odpowiedzi są prawidłowe
15. Gdzie mieści się ośrodek pokarmowy odpowiedzialny za odczuwanie łaknienia?
W rdzeniu kręgowym
W rdzeniu przedłużonym
W międzymózgowiu
W śródmózgowiu
16. Żółć to ...?
enzymem
substancją zawierającą enzymy
substancją rozbijającą tłuszcze na kropelki
substancją o bakteriobójczym działaniu
17. Gruczoły odźwiernika znajdującego się na granicy żołądka i dwunastynicy wydzielają:
Trypsynę
Śluz
Pepsynogen
Kwas solny




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie