Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie
Zestaw: "Przegląd i znaczenie bakterii"
0. Kiła należąca do chorób wenerycznych wywoływana jest przez bakterie:
laseczki
krętka
pałeczki
dwoinki
1. Bakterie w przewodzie pokarmowym człowieka wytwarzają witaminy:
B i K
C i D
A i B
D i E
2. Powstawanie brodawek na korzeniach roślin motylkowych jest wynikiem działania:
wirusów roślinnych
bakterii symbiotycznych wiążących azot
bakterii chorobotwórczych dla roślin
żadna z odpowiedzi nie jest prawidłowa
3. Symbiontyczne bakterie bytujące w brodawkach korzeniowych roślin motylkowych od rośliny ? gospodarza otrzymują rozpuszczony (rozpuszczone) w soku naczyniowym:
tlen
azot
azotany
cukry
4. Wspólna cechą bakterii żyjących w środowisku kwaśnej kapusty, kiszonych ogórków i kwaśnego mleka jest:
zdolność do fermentacji alkoholowej
produkcja kwasu mlekowego
zdolność do fermentacji octowej
przynależność do bakterii Gram ujemnych
5. Bakterie z rodzaju Rhizobium mają zdolność asymilowanie zaotu atmosferycznego. Są to bakterie, które wchodzą w symbiozę z następującymi roślinami:
kukurydzą, soją
koniczyną, łubinem
słonecznikiem, grochem
prosem, kukurydzą
6. Antybiotyk ? streptomycynę produkują:
krętki
prątki
promieniowce
riketsje
7. Gruźlica jest chorobą zakaźną wywoływaną przez:
krętki
paciorkowce
riketsje
prątki
8. Czynnikiem wywołującym dur plamisty lub gorączkę plamistą Gór Skalistych są:
riketsje
prątki
paciorkowce
krętki
9. Do bakterii wiążących azot nie należą bakterie z rodzaju:
Azotobacter
Clostridium
Lactobacillius
Rhizobium




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie