Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie
Zestaw: "Węglowodany (cukry) - część 3"
0. Jak nazywa się pierścień tworzony przez np. monosacharydy?
pierścień piranozowy
pierścień furanozowy
pierścień hemiacetalowy
wszystkie odpowiedzi prawidłowe
1. Jakie grupy funkcyjne są odpowiedzialne za utworzenie pierścienia hemiacetalowego?
grupa karbonylowa i hydroksylowa
grupa karbonylowa i karboksylowa
grupa aldehydowa i ketonowa
grupa aminowa i hydroksylowa
2. Tworzenie, jakiego wiązania przedstawia poniższa reakcja?

wiązanie estrowe
wiązanie kowalencyjne
wiązanie glikozydowe
wiązanie amidowe
3. Wskaż, który szereg nazw, z niżej podanych, jest szeregiem tylko monosacharydów:
glukoza, laktoza, ryboza, celuloza
glukoza, sacharoza, ryboza, deoksyryboza
glukoza, fruktoza, ryboza, deoksyryboza
glukoza, fruktoza, ryboza, maltoza
4. W pochodnych rybozy i deoksyrybozy występuje wiązanie N-glikozydowe, wskaż jego strukturę:
C-O-C
O-P-O
C-P-C
C-N-C
5. Który zestaw przedstawia związki wchodzące w skład RNA:
adenina, guanina, tymina, cytozyna, deoksyryboza
adenina, guanina, uracyl, cytozyna, deoksyryboza
adenina, guanina, uracyl, cytozyna, ryboza
adenina, guanina, tymina, cytozyna, laktoza
6. Wskaż, które z podanych właściwości fizycznych i chemicznych charakteryzują sacharozę:
białe kryształy, smak gorzki, bardzo dobrze rozpuszczalne w wodzie, nie rozpuszczalne w alkoholu, brak właściwości redukujących, ulega hydrolizie w środowisku kwaśnym
białe kryształy, smak słodki, bardzo dobrze rozpuszczalne w wodzie, nie rozpuszczalne w alkoholu, brak właściwości redukujących, ulega hydrolizie w środowisku kwaśnym
białe kryształy, smak słodki, bardzo dobrze rozpuszczalne w wodzie, nie rozpuszczalne w alkoholu, właściwości redukujące, ulega hydrolizie w środowisku kwaśnym
białe kryształy, smak słodki, bardzo dobrze rozpuszczalne w wodzie, nie rozpuszczalne w alkoholu, właściwości redukujące, nie ulega hydrolizie w środowisku kwaśnym
7. Poniższa reakcja przedstawia hydrolizę sacharozy, podaj, jakie są produkty tej reakcji:

?-L-glukoza ?-L-fruktoza
?-D-glukoza ?-L-fruktoza
?-D-glukoza ?-D-fruktoza
?-D-glukoza ?-D-fruktoza
8. Poniżej przedstawiono cztery disacharydy, która z odpowiedzi podaje prawidłowo podpisane nazwy związków?

I ? sacharoza, II ? maltoza, III ? maltoza, IV - laktoza
I ? sacharoza, II ? maltoza, III ? laktoza, IV - celobioza
I ? maltoza, II ? sacharoza, III ? celobioza, IV - laktoza
I ? maltoza, II ? sacharoza, III ? laktoza, IV - celobioza
9. Polisacharydy są łańcuchami zbudowanymi z połączonych cząsteczek glukozy. Jaka właściwość skrobi i celulozy decyduje o ich zastosowaniu przez rośliny jako materiał zapasowy lub budulcowy?
substancja stała
nierozpuszczalna w wodzie
brak właściwości redukujących
hydrolizuje w środowisku kwaśnym




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie