Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie
Zestaw: "Trawienie i wchłanianie substancji odżywczych"
0. Hydroliza enzymatyczna glikogenu i skrobi jest wielostopniowa i zachodzi u człowieka w:
jamie ustnej, dwunastnicy, jelicie grubym
jamie ustnej, dwunastnicy i jelicie cienkim
jamie ustnej, żołądku i jelicie cienkim
jamie ustnej, żołądku i jelicie grubym
1. Enzymy niezbędne do trawienia węglowodanów to wszystkie wymienione z wyjątkiem:
amylazy
maltazy
laktazy
amylozy
2. Amylaza jest enzymem hydrolitycznym znajdującym się:
tylko w ślinie
w ślinie i soku żołądkowym
w ślinie i soku trzustkowym
w soku żołądkowym i soku trzustkowym
3. Ptialina jest enzymem, który powoduje:
rozkład lipidów
rozkład białek
rozkład węglowodanów złożonych
aktywację pepsynogenu
4. Wskaż szereg, w którym zestawiono enzymy biorące udział w trawieniu białek:
chymotrypsyna, amylaza, trypsyna
pepsyna, trypsyna, karboksypeptydaza
pepsyna, laktaza, trypsyna
trypsyna, lipaza, chymotrypsyna
5. Proces przedstawiony na schemacie zachodzi w:

mięśniach gładkich
wątrobie
dwunastnicy
trzustce
6. Enzymy proteolityczne są wydzielane do żołądka jak i do jelita cienkiego w formie nieaktywnej ponieważ:
stawiłyby gruczoły je produkujące
dopiero pokarm je aktywuje
uaktywniają ją bakterie przewodu pokarmowego
aktywują ją specjalne hormony
7. Pepsyna jest:
aminopeptydazą
karboksypeptydazą
endopeptydazą
egzopeptydazą
8. Podpuszczka wydzielana jest w :
żołądku
dwunastnicy
trzustce
jelicie cienkim
9. Sok trzustkowy zawiera:
amylazę
lipazę
trypsynogen i chymotrypsynogen
wszystkie wymienione związki
10. Prawidłową informację zawiera szereg:

A
B
C
D
11. Wszystkie wymienione stwierdzenia są prawdziwe, z wyjątkiem tego, że:
tłuszcze trawione są przez żółć
tłuszcze trawione są przez lipazy
tłuszcze rozkładane są na glicerol i kwasy tłuszczowe
w tłuszczach występują wiązania estrowe
12. Lipazy powodują rozkład tłuszczów poprzez hydrolizę wiązań;
jonowych
estrowych
między atomami węgla
peptydowych
13. Wchłanianie większości produktów trawienia odbywa się w:
jelicie cienkim
jelicie grubym
żołądku
dwunastnicy
14. Prawidłowy opis cyfrowego oznaczenia to:


1.Kwaśne środowisko 2.proteinazy 3.enterokinaza
1.Kwaśne środowisko 2.enterokinaza 3.trypsyna
1.Zasadowe środowisko 2.proteinazy 3.Kwaśne środowisko
1.Zasadowe środowisko 2.Kwaśne środowisko 3.trypsyna
15. Zwierzęta posiadają własne enzymy do trawienia wszystkich węglowodanów zawartych w pokarmie "z wyjątkiem":
laktozy
skrobi
celulozy
glikogenu




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie