Zestaw: "Trawienie i wchłanianie substancji odżywczych"
0. Hydroliza enzymatyczna glikogenu i skrobi jest wielostopniowa i zachodzi u człowieka w: jamie ustnej, dwunastnicy, jelicie grubym jamie ustnej, dwunastnicy i jelicie cienkim jamie ustnej, żołądku i jelicie cienkim jamie ustnej, żołądku i jelicie grubym
1. Enzymy niezbędne do trawienia węglowodanów to wszystkie wymienione z wyjątkiem: amylazy maltazy laktazy amylozy
2. Amylaza jest enzymem hydrolitycznym znajdującym się: tylko w ślinie w ślinie i soku żołądkowym w ślinie i soku trzustkowym w soku żołądkowym i soku trzustkowym
3. Ptialina jest enzymem, który powoduje: rozkład lipidów rozkład białek rozkład węglowodanów złożonych aktywację pepsynogenu
4. Wskaż szereg, w którym zestawiono enzymy biorące udział w trawieniu białek: chymotrypsyna, amylaza, trypsyna pepsyna, trypsyna, karboksypeptydaza pepsyna, laktaza, trypsyna trypsyna, lipaza, chymotrypsyna
5. Proces przedstawiony na schemacie zachodzi w:
mięśniach gładkich wątrobie dwunastnicy trzustce
6. Enzymy proteolityczne są wydzielane do żołądka jak i do jelita cienkiego w formie nieaktywnej ponieważ: stawiłyby gruczoły je produkujące dopiero pokarm je aktywuje uaktywniają ją bakterie przewodu pokarmowego aktywują ją specjalne hormony
8. Podpuszczka wydzielana jest w : żołądku dwunastnicy trzustce jelicie cienkim
9. Sok trzustkowy zawiera: amylazę lipazę trypsynogen i chymotrypsynogen wszystkie wymienione związki
10. Prawidłową informację zawiera szereg:
A B C D
11. Wszystkie wymienione stwierdzenia są prawdziwe, z wyjątkiem tego, że: tłuszcze trawione są przez żółć tłuszcze trawione są przez lipazy tłuszcze rozkładane są na glicerol i kwasy tłuszczowe w tłuszczach występują wiązania estrowe
12. Lipazy powodują rozkład tłuszczów poprzez hydrolizę wiązań; jonowych estrowych między atomami węgla peptydowych
13. Wchłanianie większości produktów trawienia odbywa się w: jelicie cienkim jelicie grubym żołądku dwunastnicy