Zestaw: "T15 - Organizacja żywienia i usług gastronomicznych 2017 czerwiec"
0. Na podstawie danych zawartych w tabeli, oblicz maksymalną wartość energetyczną kolacji dla osoby spożywającej pięć posiłków w ciągu dnia i stosującej dietę „1000 kalorii”
150 kcal 300 kcal 200 kcal 250 kcal
1. Źródłem kolagenu są ryż i warzywa mleko i sery owoce i kasze mięso i ryby
2. Cena brutto za usługi kelnerskie świadczone przez 1 kelnera dla 10 osób na przyjęciu okolicznościowym wynosi 30,00 zł za 1 godzinę. Ile zapłaci za obsługę 50 gości zleceniodawca przyjęcia urodzinowego, które zaplanowano w godzinach od 1700 do 2100? 750,00 zł 600,00 zł 150,00 zł 120,00 zł
3. Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli, oblicz wartość energetyczną 450 g zupy fasolowej
549,9 kcal 324,9 kcal 122,2 kcal 72,2 kcal
4. Insulina to hormon, który we krwi reguluje poziom cholesterolu glukozy wapnia adrenaliny
5. Ile kaszy należy pobrać z magazynu do ugotowania 60 porcji dodatku do dania głównego, jeśli na jedną porcję potrawy normatyw surowcowy przewiduje zużycie 50 g suchego surowca? 3,0 kg 12,0 kg 1,2 kg 6,0 kg
6. Osoby z nadciśnieniem tętniczym powinny unikać spożywania grillowanego bakłażana placków ziemniaczanych pulpetów drobiowych potrawki cielęcej
7. Przedstawione na rysunku naczynie do zapiekania to
kokilka nelsonka salaterka brytfanna
8. Które produkty są najlepszym źródłem białka pełnowartościowego? Mięso i mleko Jaja i soja Mięso i fasola Mleko i ryż
9. Która potrawa z zamieszczonego w ramce menu uzupełnia posiłek w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe?
Tatar z łososia Buraczki zasmażane Sorbet z kiwi Kaczka pieczona
10. Ile wyniesie cena gastronomiczna netto 1 porcji zupy krem z groszkiem ptysiowym, jeśli koszt wyprodukowania 10 porcji zupy krem z groszkiem ptysiowym wynosi 24,00 zł, a zakład stosuje marżę gastronomiczną w wysokości 200%? 9,60 zł 7,20 zł 4,80 zł 2,40 zł
11. Który instrument promocji zastosowano zamieszczając nieodpłatnie w mediach pozytywne opinie o działalności zakładu gastronomicznego? Promocję sprzedaży Reklamę prasową Sponsoring Publicity
12. Laktoowowegetarianie nie spożywają produktów pochodzenia zwierzęcego z wyjątkiem ryb i przetworów mlecznych jaj i przetworów mlecznych mięsa drobiu i ryb mięsa drobiu i jaj
13. Świadczenie usług cateringowych na rzecz zleceniodawców to działalność restauracji kulturalna uzupełniająca rozrywkowa podstawowa
14. Do grupy energetycznych składników odżywczych zalicza się tokoferol karoten pektyny skrobię
15. Ile białka znajduje się w 110 g pieczeni cielęcej, jeśli zawartość białka w 100 g tej potrawy wynosi 20,10 g? 18,27 g 22,11 g 2,21 g 20,10 g
16. Element bielizny stołowej o nazwie napperon oznaczono strzałką na rysunku
A B C D
17. Wskaż punkt gastronomiczny Bar Jadłodajnia Lodziarnia Restauracja
18. Instytucją odpowiedzialną za nowelizację norm żywienia dla populacji polskiej jest Ministerstwo Zdrowia Światowa Organizacja Zdrowia Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności
19. GHP to dobra praktyka higieniczna produkcyjna magazynowa ekspedycyjna
20. Z jadłospisu osoby chorej na celiakię należy wyeliminować produkty zawierające białko pszenicy sacharozę laktozę białko jaja kurzego
21. Bistro to zakład gastronomiczny sieci otwartej z obsługą bufetowo-kelnerską samoobsługą i z obsługą barmańską samoobsługą obsługą kelnerską
22. Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli, oblicz średnie zapotrzebowanie na białko dla dorosłego mężczyzny o masie ciała 82 kg
82,00 g 59,86 g 66,42 g 68,88 g
23. Na zamieszczonym schemacie przedstawiono ustawienie stołu na przyjęcie weselne. Miejsca dla uczestników przyjęcia oznaczono liczbami. Które miejsca należy zaplanować dla Młodej Pary?
Miejsca 29 i 30 Miejsca 1 i 30 Miejsca 6 i 25 Miejsca 1 i 2
24. Lipazy to enzymy trawiące węglowodany witaminy białka tłuszcze
25. Ile stołów o wymiarach 100 cm × 80 cm należy zestawić krótszymi bokami w kształt litery I na 20 nakryć, jeśli zaplanowano ustawienie nakryć przy dłuższych krawędziach stołu, odległość między kolejnymi nakryciami ma wynosić 80 cm, a odległość pierwszego nakrycia od krawędzi stołu 40 cm? 8 stołów 5 stołów 9 stołów 4 stoły
26. Zasada FIFO „first in, first out” dotyczy kolejności wydawania potraw gorących przekazanych do ekspedycji rozmieszczania w magazynach przyjętych surowców przekazywania potraw z kuchni do ekspedycji pobierania surowców z magazynu
27. Przedstawione na rysunku naczynie ma zastosowanie w bufetach do ekspozycji
serów wędlin owoców pieczywa
28. Witamina K w organizmie człowieka zapewnia prawidłowy przebieg procesu syntezy barwnika skóry widzenia tworzenia krwi krzepnięcia krwi
29. Nadmierne spożywanie soli kuchennej może być przyczyną nadciśnienia tętniczego i dysfunkcji nerek próchnicy i osteoporozy próchnicy i dysfunkcji nerek nadciśnienia tętniczego i osteoporozy
30. Ile świeżych filetów z dorsza należy przygotować do sporządzenia 30 porcji dorsza w sosie greckim, jeśli receptura tej potrawy przewiduje zużycie 750 g filetów na 10 porcji? 22,50 kg 7,50 kg 2,25 kg 75,00 kg
31. Maksymalny czas magazynowania potraw w stanie zamrożonym w systemie „cook-freeze” produkcji potraw wynosi 3 miesiące 21 dni 5 dni 72 godziny
32. Oblicz cenę gastronomiczną brutto jednej lampki wina czerwonego o pojemności 100 ml, jeżeli restauracja zakupiła butelkę tego wina o pojemności 0,50 l za 50,00 zł. Restauracja stosuje marżę gastronomiczną w wysokości 100%, a stawka podatku VAT wynosi 23% 10,00 zł 12,30 zł 20,00 zł 24,60 zł
33. Do oceny sposobu żywienia opartej na jakościowej analizie jadłospisów służy metoda analityczna inwentarzowa punktowa wagowa
35. Kelner stosując serwis francuski obsługi gości powinien podać gościowi talerz z wyporcjowaną potrawą wyserwować z półmiska porcję potrawy na talerz gościa ustawić na stole półmiski z potrawami, patery z ciastami, dzbanki z napojami ustawić wózek kelnerski przy stole gościa i flambirować potrawę
36. Zgodnie z zasadą zamienności produktów, mięso można zastąpić serem mąką ryżem kaszą
37. Talerz płaski o średnicy 17 cm ma zastosowanie do konsumpcji pieczywa podawania dań zasadniczych ekspedycji dań barowych serwowania przystawek
38. Zalecane spożycie błonnika dla piętnastoletniego chłopca wynosi 19 g na dobę. Zawartość błonnika w 100 g puree z grochu wynosi 9,0 g. Ile puree z grochu pokryje zalecane dobowe spożycie błonnika dla tego chłopca? 212,11 g 300,00 g 120,20 g 21,20 g
39. Na podstawie danych zamieszczonych w cenniku usług cateringowych, oblicz ile zapłaci zleceniodawca usługi cateringowej trwającej 2,5 godziny, któremu udzielono 10% rabatu