Zestaw: "T15 - Organizacja żywienia i usług gastronomicznych 2016 styczeń"
0. Do sporządzenia 4 porcji kawy latte użyto 160 ml kawy espresso i 1 200 ml mleka. Ile kawy i mleka należy przygotować dla 17 osób? Kawy 6 800 ml, mleka 5 100 ml Kawy 6 800 ml, mleka 510 ml Kawy 680 ml, mleka 5 100 ml Kawy 680 ml, mleka 510 ml
1. Oblicz cenę gastronomiczną netto 100 ml wina, jeśli zakupiona butelka o pojemności 0,75 l kosztowała 300 zł, a marża gastronomiczna wynosi 150%? 60,00 zł 100,00 zł 10,00 zł 6,00 zł
2. Najwięcej tłuszczu dostarczy organizmowi człowieka spożycie 100 g dorsza wędzonego schabu gotowanego sera podpuszczkowego sera twarogowego tłustego
4. Stoliki koktajlowe ustawione na przyjęciu służą kucharzom do ekspozycji przekąsek barmanom do ekspozycji napojów alkoholowych kelnerom do serwowania potraw serwisem angielskim gościom do konsumpcji potraw i napojów pobranych z bufetu
5. Ilu kelnerów powinna zatrudnić restauracja do obsługi 150 gości podczas przyjęcia zasiadanego, jeśli rewir kelnerski składa się z 12 gości? 15 kelnerów 13 kelnerów 11 kelnerów 8 kelnerów
6. Dieta Dukana polega na ograniczeniu spożywania produktów tłuszczowych i białkowych węglowodanowych i tłuszczowych tłuszczowych i wody węglowodanowych i wody
7. Który zestaw należy stosować w żywieniu dziewcząt w wieku 14 lat, o małej aktywności fizycznej, jeśli ich dzienne zapotrzebowanie na energię wynosi 2 100 kcal?
B D C A
8. W organizmie człowieka wchłanianie żelaza zwiększa kwas fitynowy błonnik pokarmowy witamina C wapń
9. Do serwowania jaj garnirowanych z półmiska na talerz gościa, należy stosować serwis rosyjski francuski niemiecki angielski
10. Właściciel restauracji wprowadzając 20% upust cenowy dla rodziny z dziećmi, która zamówi co najmniej 3 zestawy obiadowe dnia, stosuje strategię ceny dystrybucji produktu promocji
11. Korzystając z normatywu surowcowego oblicz, ile białka dostarczy organizmowi jedna porcja jajecznicy na boczku
40,5 g 27,0 g 23,9 g 17,4 g
12. Która witamina należy do grupy składników rozpuszczalnych w tłuszczach? Prowitamina A Kwas pantotenowy Niacyna Kwas foliowy
13. Makroelementem jest magnez miedź molibden mangan
14. W diecie laktowegetarian należy uwzględnić mleko jaja mięso drobiowe owoce morza
15. Spożywanie produktów o niskim indeksie glikemicznym jest zalecane w żywieniu chorych na cukrzycę na miażdżycę na osteoporozę na niedokrwistość
16. Jeśli wskaźnik Body Mass Index – BMI wynosi 29, to oznacza to niedożywienie otyłość umiarkowaną nadwagę wagę prawidłową
17. Planując jadłospisy, nasiona roślin strączkowych można zastąpić jajami, owocami mięsem bez kości mlekiem w proszku
18. Koszty organizacji bankietu wynoszą 2 500,00 zł. Oblicz zadatek w wysokości 20%, który powinien wpłacić zleceniodawca bankietu korzystający z 10% rabatu 450,00 zł 550,00 zł 495,00 zł 500,00 zł
19. Urządzenie przedstawione na zdjęciu służy
do smażenia omletów do schładzania deserów do przechowywania dodatków do podgrzewania półmisków
20. W metodzie analitycznej do oceny sposobu żywienia wykorzystuje się wyniki badań laboratoryjnych wartości energetycznej i odżywczej posiłków zestawienie częstotliwości spożywania określonych grup produktów w ciągu 10 dni zestawienie miesięcznych wydatków poniesionych na żywność przez 1 osobę wyniki obliczeń wartości odżywczej spożytych potraw i napojów
21. W którym zestawie zaplanowano potrawy różniące się barwą, smakiem i metodą obróbki cieplnej?
D A C B
22. Wyżywienie niepełne prowadzą szkolne stołówki sanatoria szpitale zakłady karne,
23. Ile tłuszczu znajduje się w 100 g rogala maślanego o wartości energetycznej 330 kcal i zawartości 8 g białka i 61 g węglowodanów? 6,0 g 60,0 g 54,0 g 5,4 g
24. Której choroby cywilizacyjnej dotyczą zamieszczone w ramce zalecenia Instytutu Żywności i Żywienia?
Cukrzycy Otyłości Nadciśnienia tętniczego Choroby wieńcowej
25. Jaką ilością śmietany o zawartości tłuszczu 36% można zastąpić 20 g masła, jeśli 100 g masła zawiera 82% tłuszczu? 36,0 g 8,2 g 16,4 g 46,0 g
26. Do grupy zakładów gastronomicznych typu uzupełniającego zalicza się jadłodajnię lodziarnię kawiarnię, smażalnię
27. Cukrem występującym w mleku jest glukoza laktoza, fruktoza celuloza
28. Instytucją odpowiedzialną za opracowanie polskich tabel składu i wartości odżywczej produktów spożywczych jest GIS FAO IŻiŻ WHO
29. Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz zapotrzebowanie na surowce niezbędne do sporządzenia 25 porcji bitej śmietany z owocami
Śmietanka 1,25 kg, poziomki 1,325 kg, bezy 0,075 kg Śmietanka 12,5 kg, poziomki 13,25 kg, bezy 0,75 kg Śmietanka 1,25 kg, poziomki 1,325 kg, bezy 7,5 kg Śmietanka 12,5 kg, poziomki 13,25 kg, bezy 0,075 kg
30. Zestaw naczyń przedstawionych na zdjęciu przygotowano do sporządzenia i podania herbaty
po arabsku o angielsku po rosyjsku po japońsku
31. Zakład gastronomiczny świadcząc usługi cateringowe, do transportu zup gorących powinien stosować warniki termosy kociołki podgrzewacze
32. Który produkt należy do grupy „pustych kalorii”, dostarczających organizmowi tylko węglowodanów przyswajalnych?
Jabłka Jogurt Krówki Kasza jęczmienna
33. Ile powinna wynosić minimalna temperatura serwowania zup gorących? 75°C 60°C 65°C 70°C
34. Nakrycie przedstawione na schemacie przygotowano na przyjęcie typu
zasiadanego koktajlowego lampka wina garden party
35. Którego produktu zbożowego nie należy stosować w diecie łatwostrawnej? Kaszy pęczak Kaszy krakowskiej Kaszy manny Ryżu białego
36. W technologii cook-freeze potrawy po obróbce cieplnej zamraża się powoli i przechowuje w chłodni, w temperaturze +4°C powoli i przechowuje w zamrażarce, w temperaturze -18°C gwałtownie i przechowuje w chłodni, w temperaturze +4°C gwałtownie i przechowuje w zamrażarce, w temperaturze -18°C
37. Talerzyk do pieczywa powinien mieć średnicę 26 cm 17 cm 28 cm 21 cm
38. Jeśli 200 g deseru dostarcza 7 g węglowodanów, 5 g białka i 4 g tłuszczu to wartość energetyczna 300 g deseru wyniesie 168 kcal 84 kcal 42 kcal 126 kcal
39. Które cukry proste powstaną w wyniku hydrolizy maltozy? Fruktoza-galaktoza Glukoza-glukoza Glukoza-fruktoza Glukoza-galaktoza