Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie
Zestaw: "T15 - Organizacja żywienia i usług gastronomicznych 2016 styczeń"
0. Do sporządzenia 4 porcji kawy latte użyto 160 ml kawy espresso i 1 200 ml mleka. Ile kawy i mleka należy przygotować dla 17 osób?
Kawy 6 800 ml, mleka 5 100 ml
Kawy 6 800 ml, mleka 510 ml
Kawy 680 ml, mleka 5 100 ml
Kawy 680 ml, mleka 510 ml
1. Oblicz cenę gastronomiczną netto 100 ml wina, jeśli zakupiona butelka o pojemności 0,75 l kosztowała 300 zł, a marża gastronomiczna wynosi 150%?
60,00 zł
100,00 zł
10,00 zł
6,00 zł
2. Najwięcej tłuszczu dostarczy organizmowi człowieka spożycie 100 g
dorsza wędzonego
schabu gotowanego
sera podpuszczkowego
sera twarogowego tłustego
3. Lipaza trzustkowa rozkłada
makroelementy
tłuszcze,
białka,
węglowodany
4. Stoliki koktajlowe ustawione na przyjęciu służą
kucharzom do ekspozycji przekąsek
barmanom do ekspozycji napojów alkoholowych
kelnerom do serwowania potraw serwisem angielskim
gościom do konsumpcji potraw i napojów pobranych z bufetu
5. Ilu kelnerów powinna zatrudnić restauracja do obsługi 150 gości podczas przyjęcia zasiadanego, jeśli rewir kelnerski składa się z 12 gości?
15 kelnerów
13 kelnerów
11 kelnerów
8 kelnerów
6. Dieta Dukana polega na ograniczeniu spożywania produktów
tłuszczowych i białkowych
węglowodanowych i tłuszczowych
tłuszczowych i wody
węglowodanowych i wody
7. Który zestaw należy stosować w żywieniu dziewcząt w wieku 14 lat, o małej aktywności fizycznej, jeśli ich dzienne zapotrzebowanie na energię wynosi 2 100 kcal?

B
D
C
A
8. W organizmie człowieka wchłanianie żelaza zwiększa
kwas fitynowy
błonnik pokarmowy
witamina C
wapń
9. Do serwowania jaj garnirowanych z półmiska na talerz gościa, należy stosować serwis
rosyjski
francuski
niemiecki
angielski
10. Właściciel restauracji wprowadzając 20% upust cenowy dla rodziny z dziećmi, która zamówi co najmniej 3 zestawy obiadowe dnia, stosuje strategię
ceny
dystrybucji
produktu
promocji
11. Korzystając z normatywu surowcowego oblicz, ile białka dostarczy organizmowi jedna porcja jajecznicy na boczku

40,5 g
27,0 g
23,9 g
17,4 g
12. Która witamina należy do grupy składników rozpuszczalnych w tłuszczach?
Prowitamina A
Kwas pantotenowy
Niacyna
Kwas foliowy
13. Makroelementem jest
magnez
miedź
molibden
mangan
14. W diecie laktowegetarian należy uwzględnić
mleko
jaja
mięso drobiowe
owoce morza
15. Spożywanie produktów o niskim indeksie glikemicznym jest zalecane w żywieniu chorych
na cukrzycę
na miażdżycę
na osteoporozę
na niedokrwistość
16. Jeśli wskaźnik Body Mass Index – BMI wynosi 29, to oznacza to
niedożywienie
otyłość umiarkowaną
nadwagę
wagę prawidłową
17. Planując jadłospisy, nasiona roślin strączkowych można zastąpić
jajami,
owocami
mięsem bez kości
mlekiem w proszku
18. Koszty organizacji bankietu wynoszą 2 500,00 zł. Oblicz zadatek w wysokości 20%, który powinien wpłacić zleceniodawca bankietu korzystający z 10% rabatu
450,00 zł
550,00 zł
495,00 zł
500,00 zł
19. Urządzenie przedstawione na zdjęciu służy

do smażenia omletów
do schładzania deserów
do przechowywania dodatków
do podgrzewania półmisków
20. W metodzie analitycznej do oceny sposobu żywienia wykorzystuje się
wyniki badań laboratoryjnych wartości energetycznej i odżywczej posiłków
zestawienie częstotliwości spożywania określonych grup produktów w ciągu 10 dni
zestawienie miesięcznych wydatków poniesionych na żywność przez 1 osobę
wyniki obliczeń wartości odżywczej spożytych potraw i napojów
21. W którym zestawie zaplanowano potrawy różniące się barwą, smakiem i metodą obróbki cieplnej?

D
A
C
B
22. Wyżywienie niepełne prowadzą
szkolne stołówki
sanatoria
szpitale
zakłady karne,
23. Ile tłuszczu znajduje się w 100 g rogala maślanego o wartości energetycznej 330 kcal i zawartości 8 g białka i 61 g węglowodanów?
6,0 g
60,0 g
54,0 g
5,4 g
24. Której choroby cywilizacyjnej dotyczą zamieszczone w ramce zalecenia Instytutu Żywności i Żywienia?

Cukrzycy
Otyłości
Nadciśnienia tętniczego
Choroby wieńcowej
25. Jaką ilością śmietany o zawartości tłuszczu 36% można zastąpić 20 g masła, jeśli 100 g masła zawiera 82% tłuszczu?
36,0 g
8,2 g
16,4 g
46,0 g
26. Do grupy zakładów gastronomicznych typu uzupełniającego zalicza się
jadłodajnię
lodziarnię
kawiarnię,
smażalnię
27. Cukrem występującym w mleku jest
glukoza
laktoza,
fruktoza
celuloza
28. Instytucją odpowiedzialną za opracowanie polskich tabel składu i wartości odżywczej produktów spożywczych jest
GIS
FAO
IŻiŻ
WHO
29. Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz zapotrzebowanie na surowce niezbędne do sporządzenia 25 porcji bitej śmietany z owocami

Śmietanka 1,25 kg, poziomki 1,325 kg, bezy 0,075 kg
Śmietanka 12,5 kg, poziomki 13,25 kg, bezy 0,75 kg
Śmietanka 1,25 kg, poziomki 1,325 kg, bezy 7,5 kg
Śmietanka 12,5 kg, poziomki 13,25 kg, bezy 0,075 kg
30. Zestaw naczyń przedstawionych na zdjęciu przygotowano do sporządzenia i podania herbaty

po arabsku
o angielsku
po rosyjsku
po japońsku
31. Zakład gastronomiczny świadcząc usługi cateringowe, do transportu zup gorących powinien stosować
warniki
termosy
kociołki
podgrzewacze
32. Który produkt należy do grupy „pustych kalorii”, dostarczających organizmowi tylko węglowodanów przyswajalnych?

Jabłka
Jogurt
Krówki
Kasza jęczmienna
33. Ile powinna wynosić minimalna temperatura serwowania zup gorących?
75°C
60°C
65°C
70°C
34. Nakrycie przedstawione na schemacie przygotowano na przyjęcie typu

zasiadanego
koktajlowego
lampka wina
garden party
35. Którego produktu zbożowego nie należy stosować w diecie łatwostrawnej?
Kaszy pęczak
Kaszy krakowskiej
Kaszy manny
Ryżu białego
36. W technologii cook-freeze potrawy po obróbce cieplnej zamraża się
powoli i przechowuje w chłodni, w temperaturze +4°C
powoli i przechowuje w zamrażarce, w temperaturze -18°C
gwałtownie i przechowuje w chłodni, w temperaturze +4°C
gwałtownie i przechowuje w zamrażarce, w temperaturze -18°C
37. Talerzyk do pieczywa powinien mieć średnicę
26 cm
17 cm
28 cm
21 cm
38. Jeśli 200 g deseru dostarcza 7 g węglowodanów, 5 g białka i 4 g tłuszczu to wartość energetyczna 300 g deseru wyniesie
168 kcal
84 kcal
42 kcal
126 kcal
39. Które cukry proste powstaną w wyniku hydrolizy maltozy?
Fruktoza-galaktoza
Glukoza-glukoza
Glukoza-fruktoza
Glukoza-galaktoza




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie