Zestaw: "T15 - Organizacja żywienia i usług gastronomicznych 2015 styczeń"
0. Który zestaw surowców nie powinien być stosowany do przygotowywania potraw śniadaniowych? Jaja, dżem truskawkowy, jabłko Płatki owsiane, masło, jaja Bób, groch, ser Marchew, chleb razowy, jogurt naturalny
1. W przedszkolu na śniadanie zaplanowano kanapkę z szynką. Zgodnie z zasadami zamienności produktów, szynkę można zastąpić serem tofu pastą z twarogu dżemem wieloowocowym pomidorem ze szczypiorkiem
2. Jaka będzie zawartość witaminy C w jednej porcji zasmażanych buraczków, jeśli przeciętne straty tej witaminy podczas obróbki wstępnej i cieplnej łącznie wynoszą 60%, zawartość witaminy C w 100 gramach surowych buraków wynosi 10 mg, a na jedną porcję potrawy potrzeba 200 g buraków? 8 mg 12 mg 20 mg 6 mg
3. Przy 3 lub 4 posiłkach spożywanych w ciągu dnia, obiad powinien pokrywać dzienne zapotrzebowanie energetyczne w 40-45% w 30-35% w 45-50% w 35-40%
4. Korzystając z zamieszczonego harmonogramu pracy pierogami, oblicz ile pierogów i kopytek można wyprodukować w ciągu jednego dnia, jeśli w ciągu 6 godzin pracy 1 pracownik przygotuje 10 kg pierogów i 20 kg kopytek?
30 kg pierogów i 100 kg kopytek 50 kg pierogów i 60 kg kopytek 50 kg pierogów i 100 kg kopytek 20 kg pierogów i 40 kg kopytek
5. Na przyjęcie dla 40 osób zaplanowano stół bankietowy. Restauracja dysponuje 10 stołami o długości 180 cm i 2 stołami o długości 160 cm. Jakie stoły należy wybrać do przygotowania stołu bankietowego o długości 16 m? 8 stołów o długości 180 cm i 2 stoły o długości 160 cm 9 stołów o długości 180 cm i 1 stół o długości 160 cm 8 stołów o długości 180 cm i 1 stół o długości 160 cm 10 stołów o długości 180 cm i 2 stoły o długości 160 cm
6. Trawienie węglowodanów rozpoczyna się w żołądku w jamie ustnej w jelicie cienkim w dwunastnicy
7. Jeśli właściciel dwóch restauracji, przynoszących zyski, uruchomił kolejne restauracje w innym mieście, to stosuje strategię zbierania „śmietanki" penetracji rynku dywersyfikacji rozwoju rynku
8. Oblicz cenę gastronomiczną netto 1 porcji deseru, jeśli całkowity koszt surowców zużytych do sporządzenia 10 porcji tego deseru wynosi 80 zł, a marża gastronomiczna 150% 28 zł 20 zł 12 zł 8 zł
9. Awitaminoza zwana ,Ślepotą zmierzchową” jest skutkiem niedostatecznego spożywania witaminy D witaminy A witaminy B witaminy C
10. Do oceny jakościowej jadłospisów służy metoda punktowej oceny jadłospisów badania składu chemicznego posiłków porównania raportów magazynowych z dziennymi racjami pokarmowymi wywiadu z konsumentem na temat dobowego spożycia potraw i napojów
11. Nadmierne spożycie białek nie powoduje spadku odporności kwasicy nadmiernego obciążenia wątroby nadmiernego obciążenia nerek
12. Korzystając z normatywu surowcowego zamieszczonego w tabeli, oblicz zapotrzebowanie surowcowe na 45 porcji pieczeni wieprzowej
15. Do konsumpcji szczupaka faszerowanego, pieczywa, masła oraz wina białego należy zaplanować sztućce zakąskowe, talerzyk zakąskowy, talerzyk na pieczywo, nóż do masła, goblet sztućce do ryb, talerzyk zakąskowy, talerzyk na pieczywo, nóż do masła, goblet sztućce zakąskowe, talerzyk zakąskowy, talerzyk na pieczywo, nóż do masła, kieliszek do wina białego sztućce do ryb, talerzyk zakąskowy, talerzyk na pieczywo, nóż do masła, kieliszek do wina białego
16. Oblicz długość stołu dla 10 gości, jeśli odległość między środkami sąsiednich nakryć wynosi 80 cm, a odległość pierwszego nakrycia od krawędzi stołu wynosi 40 cm. Goście będą siedzieli po obu stronach stołu 720 cm 600 cm 410 cm 400 cm
17. Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz zawartość białka w 1 porcji medalionów z indyka
20 g 35 g 25 g 30 g
18. Korzystając z danych zamieszczonych w tabelach, oblicz wartość energetyczną 100 g chleba graham oraz całego zestawu śniadaniowego
Chleb graham 221 kcal, cały zestaw 398 kcal Chleb graham 181 kcal, cały zestaw 358 kcal Chleb graham 141 kcal, cały zestaw 318 kcal Chleb graham 241 kcal, cały zestaw 418 kcal
19. Pan Andrzej Kowalski zlecił restauracji „Kolorowa” organizację balu z okazji Dnia Dziecka dla 30 dzieci. Z oferty restauracji wybrał menu, występ iluzjonisty oraz zabawę z animatorem. Oblicz cenę gastronomiczną brutto tej usługi
1 220 zł 1 020 zł 1 120 zł 1 320 zł
20. Do zadań Instytutu Żywności i Żywienia należy ochranianie praw konsumentów kontrolowanie stanu placówek żywieniowych kontrolowanie produktów żywnościowych, znajdujących się w obrocie handlowym propagowanie racjonalnego żywienia
21. Weganizm jest rodzajem diety, która dopuszcza spożywanie produktów roślinnych, mleka i jego przetworów oraz jaj produktów roślinnych, mleka i jego przetworów wyłącznie surowców pochodzenia zwierzęcego wyłącznie surowców pochodzenia roślinnego
22. Jeśli zakład gastronomiczny organizuje przyjęcia cateringowe, to świadczy usługi uzupełniające konsumenckie podstawowe rozrywkowe
23. Przedstawione na zdjęciu porcelanowe, żaroodporne naczynia, to
głębokie półmiski do potraw duszonych kokilki do potraw zapiekanych foremki na babki sosjerki do sosu
24. Przyczyną niedoczynności tarczycy jest niedobór magnezu nadmiar magnezu nadmiar jodu niedobór jodu
25. Zleceniodawca przyjęcia weselnego ustalił, że o godzinie 2200 nowożeńcy rozpoczną podział tortu weselnego. Zleceniobiorca powinien zaproponować do serwowania tortu gościom metodę rosyjską angielską niemiecką amerykańską
26. Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli, oblicz ile kilogramów truskawek potrzeba do wykonania deserów zaplanowanych w barze mlecznym
10,5 kg 8,0 kg 11,0 kg 7,5 kg
27. Do grupy składników regulujących przemiany zachodzące w organizmie człowieka zalicza się białka i witaminy tłuszcze i witaminy witaminy i składniki mineralne węglowodany i składniki mineralne
28. Firma cateringowa przyjęła zamówienie na obsługę biznesowego spotkania dla 30 osób. Zlecenie obejmuje obsługę bufetu kawowego. Jakie urządzenie należy zastosować do parzenia i wydawania kawy? Automat do kawy na żetony o dużej wydajności Warnik o pojemności 20 l Zaparzacz do kawy o pojemności 6,5 l Ekspres bufetowy ciśnieniowy - dwuramienny
29. Właściciel restauracji kupuje chleb o masie 800 g w cenie 4 zł za sztukę. Oblicz cenę gastronomiczną netto 100 g chleba, jeśli restauracja stosuje marżę gastronomiczną w wysokości 100% 2,0 zł 0,5 zł 1,0 zł 1,5 zł
30. Wskaż sformułowanie niezgodne z zasadami racjonalnego żywienia Zdrowa, dorosła osoba powinna spożywać ok. czterech posiłków w ciągu dnia Posiłki powinny być odpowiednio rozłożone w ciągu dnia Śniadanie powinno pokrywać połowę dziennego zapotrzebowania energetycznego Kobiety ciężarne mogą spożywać posiłki co 3 godziny
31. Źródłem białka pełnowartościowego jest kasza gryczana mleko sojowe czarna porzeczka szynka wieprzowa
32. Szef kuchni opracował recepturę na nową sałatkę z warzyw z sosem winegret. Po wykonaniu próbnej produkcji okazało się, że sałatka jest mało soczysta, rozdrobnione warzywa w krótkim czasie obsychają, a surowe warzywa ciemnieją. Jakie zmiany można wprowadzić do receptury, aby usunąć te wady? Zwiększyć ilość warzyw Dodać cukier Zwiększyć ilość sosu winegret Dodać sok z cytryny
33. Na stoły o wymiarach 120 cm x 80 cm restauracja powinna kupić obrusy o wymiarach 170 cm x 130 cm 160cm x 110 cm 150 cm x 100 cm 130 cm x 90 cm
34. Na obiad zaplanowano: zupę jarzynową, gulasz wołowy z kaszą, sałatę zieloną ze śmietaną i kisiel mleczny z sokiem. W jakiej kolejności należy przystąpić do wykonania potraw? Kasza, gulasz wołowy, zupa jarzynowa, kisiel mleczny, sałata zielona ze śmietaną Gulasz wołowy, kisiel mleczny, zupa jarzynowa, kasza, sałata zielona ze śmietaną Kisiel mleczny, kasza, sałata zielona ze śmietaną, gulasz wołowy, zupa jarzynowa Sałata zielona ze śmietaną, kisiel mleczny, zupa jarzynowa, gulasz wołowy, kasza
35. Które posiłki należy planować dla dzieci w wieku 3-6 lat? Śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek, kolacja Śniadanie, lunch, podwieczorek, kolacja Śniadanie, podwieczorek, lunch, kolacja Śniadanie, drugie śniadanie, lunch, obiad, podwieczorek
36. Informację o napojach gorących, codziennie oferowanych w kawiarni, zawiera karta menu karta specjalna karta wódek karta okolicznościowa
37. Dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na witaminę C wynosi 110 mg 60 mg 30 mg 10 mg
39. Właściciel restauracji, który z okazji Dnia Kobiet zorganizował pokazy i degustacje potraw pod hasłem „Smaki kobiet“, działał w ramach dystrybucji bezpośredniej promocji sprzedaży sprzedaży osobistej reklamy prasowej