Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie
Zestaw: "T15 - Organizacja żywienia i usług gastronomicznych 2015 styczeń"
0. Który zestaw surowców nie powinien być stosowany do przygotowywania potraw śniadaniowych?
Jaja, dżem truskawkowy, jabłko
Płatki owsiane, masło, jaja
Bób, groch, ser
Marchew, chleb razowy, jogurt naturalny
1. W przedszkolu na śniadanie zaplanowano kanapkę z szynką. Zgodnie z zasadami zamienności produktów, szynkę można zastąpić
serem tofu
pastą z twarogu
dżemem wieloowocowym
pomidorem ze szczypiorkiem
2. Jaka będzie zawartość witaminy C w jednej porcji zasmażanych buraczków, jeśli przeciętne straty tej witaminy podczas obróbki wstępnej i cieplnej łącznie wynoszą 60%, zawartość witaminy C w 100 gramach surowych buraków wynosi 10 mg, a na jedną porcję potrawy potrzeba 200 g buraków?
8 mg
12 mg
20 mg
6 mg
3. Przy 3 lub 4 posiłkach spożywanych w ciągu dnia, obiad powinien pokrywać dzienne zapotrzebowanie energetyczne
w 40-45%
w 30-35%
w 45-50%
w 35-40%
4. Korzystając z zamieszczonego harmonogramu pracy pierogami, oblicz ile pierogów i kopytek można wyprodukować w ciągu jednego dnia, jeśli w ciągu 6 godzin pracy 1 pracownik przygotuje 10 kg pierogów i 20 kg kopytek?

30 kg pierogów i 100 kg kopytek
50 kg pierogów i 60 kg kopytek
50 kg pierogów i 100 kg kopytek
20 kg pierogów i 40 kg kopytek
5. Na przyjęcie dla 40 osób zaplanowano stół bankietowy. Restauracja dysponuje 10 stołami o długości 180 cm i 2 stołami o długości 160 cm. Jakie stoły należy wybrać do przygotowania stołu bankietowego o długości 16 m?
8 stołów o długości 180 cm i 2 stoły o długości 160 cm
9 stołów o długości 180 cm i 1 stół o długości 160 cm
8 stołów o długości 180 cm i 1 stół o długości 160 cm
10 stołów o długości 180 cm i 2 stoły o długości 160 cm
6. Trawienie węglowodanów rozpoczyna się
w żołądku
w jamie ustnej
w jelicie cienkim
w dwunastnicy
7. Jeśli właściciel dwóch restauracji, przynoszących zyski, uruchomił kolejne restauracje w innym mieście, to stosuje strategię
zbierania „śmietanki"
penetracji rynku
dywersyfikacji
rozwoju rynku
8. Oblicz cenę gastronomiczną netto 1 porcji deseru, jeśli całkowity koszt surowców zużytych do sporządzenia 10 porcji tego deseru wynosi 80 zł, a marża gastronomiczna 150%
28 zł
20 zł
12 zł
8 zł
9. Awitaminoza zwana ,Ślepotą zmierzchową” jest skutkiem niedostatecznego spożywania
witaminy D
witaminy A
witaminy B
witaminy C
10. Do oceny jakościowej jadłospisów służy metoda
punktowej oceny jadłospisów
badania składu chemicznego posiłków
porównania raportów magazynowych z dziennymi racjami pokarmowymi
wywiadu z konsumentem na temat dobowego spożycia potraw i napojów
11. Nadmierne spożycie białek nie powoduje
spadku odporności
kwasicy
nadmiernego obciążenia wątroby
nadmiernego obciążenia nerek
12. Korzystając z normatywu surowcowego zamieszczonego w tabeli, oblicz zapotrzebowanie surowcowe na 45 porcji pieczeni wieprzowej

Szynka wieprzowa 1 400 g, olej 80 ml, cebula 100 g, mąka pszenna 50 g
Szynka wieprzowa 6 300 g, olej 360 ml, cebula 450 g, mąka pszenna 225 g
Szynka wieprzowa 14 000 g, olej 360 ml, cebula 450 g, mąka pszenna 225 g
Szynka wieprzowa 63 000 g, olej 3600 ml, cebula 4 000 g, mąka pszenna 2 250 g
13. W organizmie człowieka w wyniku odwodnienia mogą wystąpić niedobory
żelaza i witaminy C
cynku i jodu
sodu i potasu
białek prostych
14. Kolejne etapy procesu technologicznego produkcji galaret mięsnych to
gotowanie wywaru, przyprawianie wywaru, żelowanie galarety, odtłuszczanie galarety
przygotowywanie wywaru, namaczanie żelatyny, schładzanie galarety, przyprawianie galarety
przygotowanie wywaru, dodawanie żelatyny, klarowanie galarety, schładzanie galarety
namaczanie żelatyny, upłynnianie żelatyny, przyprawianie galarety, schładzanie galarety, klarowanie galarety
15. Do konsumpcji szczupaka faszerowanego, pieczywa, masła oraz wina białego należy zaplanować
sztućce zakąskowe, talerzyk zakąskowy, talerzyk na pieczywo, nóż do masła, goblet
sztućce do ryb, talerzyk zakąskowy, talerzyk na pieczywo, nóż do masła, goblet
sztućce zakąskowe, talerzyk zakąskowy, talerzyk na pieczywo, nóż do masła, kieliszek do wina białego
sztućce do ryb, talerzyk zakąskowy, talerzyk na pieczywo, nóż do masła, kieliszek do wina białego
16. Oblicz długość stołu dla 10 gości, jeśli odległość między środkami sąsiednich nakryć wynosi 80 cm, a odległość pierwszego nakrycia od krawędzi stołu wynosi 40 cm. Goście będą siedzieli po obu stronach stołu
720 cm
600 cm
410 cm
400 cm
17. Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz zawartość białka w 1 porcji medalionów z indyka

20 g
35 g
25 g
30 g
18. Korzystając z danych zamieszczonych w tabelach, oblicz wartość energetyczną 100 g chleba graham oraz całego zestawu śniadaniowego

Chleb graham 221 kcal, cały zestaw 398 kcal
Chleb graham 181 kcal, cały zestaw 358 kcal
Chleb graham 141 kcal, cały zestaw 318 kcal
Chleb graham 241 kcal, cały zestaw 418 kcal
19. Pan Andrzej Kowalski zlecił restauracji „Kolorowa” organizację balu z okazji Dnia Dziecka dla 30 dzieci. Z oferty restauracji wybrał menu, występ iluzjonisty oraz zabawę z animatorem. Oblicz cenę gastronomiczną brutto tej usługi

1 220 zł
1 020 zł
1 120 zł
1 320 zł
20. Do zadań Instytutu Żywności i Żywienia należy
ochranianie praw konsumentów
kontrolowanie stanu placówek żywieniowych
kontrolowanie produktów żywnościowych, znajdujących się w obrocie handlowym
propagowanie racjonalnego żywienia
21. Weganizm jest rodzajem diety, która dopuszcza spożywanie
produktów roślinnych, mleka i jego przetworów oraz jaj
produktów roślinnych, mleka i jego przetworów
wyłącznie surowców pochodzenia zwierzęcego
wyłącznie surowców pochodzenia roślinnego
22. Jeśli zakład gastronomiczny organizuje przyjęcia cateringowe, to świadczy usługi
uzupełniające
konsumenckie
podstawowe
rozrywkowe
23. Przedstawione na zdjęciu porcelanowe, żaroodporne naczynia, to

głębokie półmiski do potraw duszonych
kokilki do potraw zapiekanych
foremki na babki
sosjerki do sosu
24. Przyczyną niedoczynności tarczycy jest
niedobór magnezu
nadmiar magnezu
nadmiar jodu
niedobór jodu
25. Zleceniodawca przyjęcia weselnego ustalił, że o godzinie 2200 nowożeńcy rozpoczną podział tortu weselnego. Zleceniobiorca powinien zaproponować do serwowania tortu gościom metodę
rosyjską
angielską
niemiecką
amerykańską
26. Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli, oblicz ile kilogramów truskawek potrzeba do wykonania deserów zaplanowanych w barze mlecznym

10,5 kg
8,0 kg
11,0 kg
7,5 kg
27. Do grupy składników regulujących przemiany zachodzące w organizmie człowieka zalicza się
białka i witaminy
tłuszcze i witaminy
witaminy i składniki mineralne
węglowodany i składniki mineralne
28. Firma cateringowa przyjęła zamówienie na obsługę biznesowego spotkania dla 30 osób. Zlecenie obejmuje obsługę bufetu kawowego. Jakie urządzenie należy zastosować do parzenia i wydawania kawy?
Automat do kawy na żetony o dużej wydajności
Warnik o pojemności 20 l
Zaparzacz do kawy o pojemności 6,5 l
Ekspres bufetowy ciśnieniowy - dwuramienny
29. Właściciel restauracji kupuje chleb o masie 800 g w cenie 4 zł za sztukę. Oblicz cenę gastronomiczną netto 100 g chleba, jeśli restauracja stosuje marżę gastronomiczną w wysokości 100%
2,0 zł
0,5 zł
1,0 zł
1,5 zł
30. Wskaż sformułowanie niezgodne z zasadami racjonalnego żywienia
Zdrowa, dorosła osoba powinna spożywać ok. czterech posiłków w ciągu dnia
Posiłki powinny być odpowiednio rozłożone w ciągu dnia
Śniadanie powinno pokrywać połowę dziennego zapotrzebowania energetycznego
Kobiety ciężarne mogą spożywać posiłki co 3 godziny
31. Źródłem białka pełnowartościowego jest
kasza gryczana
mleko sojowe
czarna porzeczka
szynka wieprzowa
32. Szef kuchni opracował recepturę na nową sałatkę z warzyw z sosem winegret. Po wykonaniu próbnej produkcji okazało się, że sałatka jest mało soczysta, rozdrobnione warzywa w krótkim czasie obsychają, a surowe warzywa ciemnieją. Jakie zmiany można wprowadzić do receptury, aby usunąć te wady?
Zwiększyć ilość warzyw
Dodać cukier
Zwiększyć ilość sosu winegret
Dodać sok z cytryny
33. Na stoły o wymiarach 120 cm x 80 cm restauracja powinna kupić obrusy o wymiarach
170 cm x 130 cm
160cm x 110 cm
150 cm x 100 cm
130 cm x 90 cm
34. Na obiad zaplanowano: zupę jarzynową, gulasz wołowy z kaszą, sałatę zieloną ze śmietaną i kisiel mleczny z sokiem. W jakiej kolejności należy przystąpić do wykonania potraw?
Kasza, gulasz wołowy, zupa jarzynowa, kisiel mleczny, sałata zielona ze śmietaną
Gulasz wołowy, kisiel mleczny, zupa jarzynowa, kasza, sałata zielona ze śmietaną
Kisiel mleczny, kasza, sałata zielona ze śmietaną, gulasz wołowy, zupa jarzynowa
Sałata zielona ze śmietaną, kisiel mleczny, zupa jarzynowa, gulasz wołowy, kasza
35. Które posiłki należy planować dla dzieci w wieku 3-6 lat?
Śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek, kolacja
Śniadanie, lunch, podwieczorek, kolacja
Śniadanie, podwieczorek, lunch, kolacja
Śniadanie, drugie śniadanie, lunch, obiad, podwieczorek
36. Informację o napojach gorących, codziennie oferowanych w kawiarni, zawiera
karta menu
karta specjalna
karta wódek
karta okolicznościowa
37. Dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na witaminę C wynosi
110 mg
60 mg
30 mg
10 mg
38. Rozwojowi próchnicy zębów, oprócz złej higieny jamy ustnej, sprzyja w codziennej diecie
nadmiar wapnia
niedobór żelaza
niedobór fluoru
nadmiar potasu
39. Właściciel restauracji, który z okazji Dnia Kobiet zorganizował pokazy i degustacje potraw pod hasłem „Smaki kobiet“, działał w ramach
dystrybucji bezpośredniej
promocji sprzedaży
sprzedaży osobistej
reklamy prasowej




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie