Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie
Zestaw: "T15 - Organizacja żywienia i usług gastronomicznych 2014 czerwiec"
0. Który produkt zawiera najwięcej cholesterolu?
Chleb żytni
Żółtko jaja
Tłusta ryba
Całe jajo
1. Na podstawie normatywu surowcowego 1 porcji bitej śmietanki z owocami, oblicz zapotrzebowanie na surowce niezbędne do sporządzenia 10 porcji tego deseru

Śmietanka 0,50 kg, cukier 0,02 kg, owoce 0,10 kg
Śmietanka 5,00 kg, cukier 0,02 kg, owoce 1,00 kg
Śmietanka 0,50 kg, cukier 0,02 kg, owoce 1,00 kg
Śmietanka 0,50 kg, cukier 0,20 kg, owoce 1,00 kg
2. W której odmianie diety wegetariańskiej dopuszcza się spożywanie tylko surowych owoców, orzechów i nasion?
Laktowegetariańskiej
Frutariańskiej
Laktoowowegetariańskiej
Witariańskiej
3. Kelner przyjmując reklamację zgłaszaną przez gościa nie powinien
zaproponować sposób naprawienia uchybień
przepraszać za powstałe uchybienia
wysłuchać uważnie i powtórzyć treść skargi
przerywać składania skargi, ponieważ gość nie ma racji
4. Do zakładów typu uzupełniającego należą
stołówki i herbaciarnie
restauracje i stołówki
jadłodajnie i bufety
kawiarnie i cukiernie
5. Najbogatszym źródłem błonnika pokarmowego są
otręby
ostrygi
orzechy
oliwki
6. Wchłanianie żelaza w organizmie człowieka zwiększa spożywanie produktów bogatych
w witaminę B
w witaminę C
w szczawiany
w fityniany
7. Norm żywienia nie stosuje się do planowania żywienia
w stołówce
w internacie
w restauracji
w sanatorium
8. Na podstawie normatywu surowcowego sporządzania gorącego kakao, oblicz zapotrzebowanie na surowce i półprodukty niezbędne do przygotowania 40 porcji tego napoju

Mleko 8,00 l , kakao 0,32 kg
Mleko 8,00 l , kakao 0,20 kg
Mleko 40,00 l , kakao 1,60 kg
Mleko 20,00 l , kakao 1,60 kg
9. Kelner wykonując tranżerowanie, filetowanie i flambirowanie, obsługuje gości serwisem
francuskim niepełnym
rosyjskim
francuskim pełnym
angielskim
10. Warto ść energetyczna posiłku obiadowego powinna stanowić
od 25% do 30% dziennego zapotrzebowania na energię
od 35% do 40% dziennego zapotrzebowania na energię
od 45% do 50% dziennego zapotrzebowania na energię
od 55% do 60% dziennego zapotrzebowania na energię
11. Długotrwały niedobór witaminy C w organizmie wywołuje
osteoporozę
próchnicę
pelagrę
szkorbut
12. Firma stosuje marżę gastronomiczną 100% i nalicza podatek VAT 23%. Oblicz cenę gastronomiczną brutto jednego zestawu obiadowego w firmie cateringowej, jeśli całkowity koszt produkcji 100 zestawów wyniósł 1 500,00 zł
15,00 zł
18,45 zł
30,00 zł
36,90 zł
13. Niedobór którego składnika odżywczego w organizmie wywołuje zakłócenia pracy serca i nadciśnienie tętnicze?
Potas
Witamina C
Witamina D
Wapń
14. W którym zestawie obiadowym należy dokonać zmian, aby można było go sporządzić w okresie zimowym?
Zupa ogórkowa, słodko-kwaśny kurczak, ryż, surówka z marchwi, sok pomarańczowy
Zupa jarzynowa, gołąbki z mięsem w sosie pomidorowym, kasza gryczana, sok jabłkowy
Zupa porowa, cielęcina w sosie ziołowym, ziemniaki, surówka z buraków, kompot z suszu
Botwina, pierogi leniwe ze śmietaną, surówka ze świeżych truskawek, kompot ze świeżych śliwek
15. Do jogurtu naturalnego dodano 2 łyżki pestek łuskanego słonecznika. Oblicz, o ile błonnika zostanie wzbogacony jogurt, jeżeli 100 g pestek dostarcza 10 g błonnika, a 1 łyżka słonecznika waży 10 g?
10,00 g
1,00 g
20,00 g
2,00 g
16. W restauracji koszt jednego zestawu obiadowego dnia wynosi 15,00 zł. Restauracja w każdy poniedziałek stosuje 50% rabat dla studentów, którzy zamówią co najmniej pięć zestawów obiadowych dnia. Ile zapłacą studenci w poniedziałek za 6 zestawów obiadowych dnia?
135,00 zł
45,00 zł
180,00 zł
90,00 zł
17. Na zdjęciu przedstawiono

dyspenser
blender
cooler
shaker
18. Jaki będzie całkowity koszt organizacji przyjęcia weselnego dla 150 gości, jeżeli restauracja stosuje stawkę 140,00 zł od osoby, a koszt wynajęcia zespołu muzycznego wynosi 2 000,00 zł?
23 000,00 zł
21 200,00 zł
21 000,00 zł
19 000,00 zł
19. W jaki sposób jest zagęszczana zupa owocowa?
Zawiesiną z mąki ziemniaczanej i wody
Oprószaniem mąką pszenną
Zawiesiną z mąki pszennej i wody
Podprawą zacieraną z mąki pszennej i masła
20. Karta menu zawierająca potrawy m.in. dla wegetarian lub dzieci to karta
standardowa
specjalna
okolicznościowa
dnia
21. Korzystając z normatywu surowcowego oblicz, ile białka dostarczy organizmowi 1 porcja makaronu carbonara

34,20 g
69,20 g
71,00 g
33,12 g
22. Który element bielizny stołowej użyto do przygotowania stołu bufetowego przedstawionego na zdjęciu?

Napperon
Skirting
Bieżnik
Laufer
23. Standardowym wyposażeniem sali konsumenckiej, które służy do przechowywania bielizny stołowej, zastawy stołowej i sprzętu do obsługi gości, jest
wózek kelnerski
stolik pomocniczy
wózek serwisowy
pomocnik kelnerski
24. Amylaza ślinowa rozpoczyna proces trawienia
składników mineralnych
białek
węglowodanów
tłuszczu z mleka krowiego
25. Na zdjęciu przedstawiono podstawowe wyposażenie stanowiska pracy

baristy
kelnera
sommeliera
barmana
26. Które posiłki należy zaplanować w jadłospisie dla młodzieży w wieku 16-20 lat?
I. śniadanie, II. śniadanie, obiad i kolacja
I. śniadanie, obiad i kolacja
I. śniadanie, II. śniadanie, obiad, podwieczorek i kolacja
I. śniadanie, II. śniadanie, obiad
27. Na podstawie danych zawartych w tabeli, oblicz średnią ważoną rację dla mieszkańców internatu, w której 40% stanowią dziewczęta, a chłopcy 60%

344 g
670 g
335 g
228 g
28. Właściciel restauracji sponsorując nagrody dla „Najlepszych uczniów w zawodzie kucharz” z pobliskich szkół gastronomicznych, działa w ramach
promocji sprzedaży
sprzedaży osobistej
reklamy
public relations
29. Kelner serwowanie potraw i napojów gościom siedzącym przy stole powinien wykonać podchodząc kolejno
do gościa honorowego, kobiety, gospodarza, mężczyzny
do gościa honorowego, kobiety, mężczyzny, gospodarza
do gospodarza, kobiety, gościa honorowego, mężczyzny
do kobiety, gościa honorowego, mężczyzny, gospodarza
30. Oblicz cenę gastronomiczną netto 100 ml wermutu, jeżeli cena detaliczna butelki wina o pojemności 1,5 l wynosi 90,00 zł, a marża 200%
18,00 zł
12,00 zł
6,00 zł
8,00 zł
31. Kelner podchodząc z prawej strony gościa
nakłada potrawy na talerz gościa
podaje kartę menu
nalewa zupę z wazy
prezentuje potrawy na półmisku
32. Naczynia szklane przedstawione na zdjęciu stosuje się do podawania

piwa
wina białego
wina czerwonego
wody
33. Jeżeli 100 g zupy zawiera 3 g białka, 2 g tłuszczu i 7 g węglowodanów, to wartość energetyczna 200 g potrawy wyniesie
48 kcal
116 kcal
158 kcal
166 kcal
34. Dzienne zapotrzebowanie dla 1 osoby na makroelementy jest większe niż
90,0 mg
10,0 mg
9,0 mg
100,0 mg
35. Postępując zgodnie z zasadami układania jadłospisów nie należy zamieniać sztuki mięsa z ziemniakami
na ryż z kurczakiem w sosie koperkowym
na makaron z sosem pomidorowym
na kaszę gryczaną z gulaszem
na rybę z ziemniakami
36. Oblicz wartość energetyczną 250 g fasolki po bretońsku, jeżeli 100 g dostarcza 139 kcal
239,50 kcal
347,50 kcal
278,00 kcal
350,00 kcal
37. Który zestaw obiadowy jest ułożony zgodnie z zasadami układania jadłospisów?
Zupa ogórkowa z ryżem, kotlet schabowy, ziemniaki z wody, surówka z pomidorów, napój
Rosół z kury z makaronem, potrawka z kurczaka, frytki, surówka z selera, kompot
Zupa pomidorowa z ryżem, risotto, surówka z kapusty pekińskiej, napój
Barszcz ukraiński, kotlet schabowy, ziemniaki z wody, sałatka z buraków, kompot
38. Kontrolę sanitarną produkcji żywności w Polsce sprawuje
Światowa Organizacja Zdrowia
Państwowa Inspekcja Sanitarna
Instytut Żywności i Żywienia
Państwowa Inspekcja Pracy
39. Wprowadzenie do oferty restauracji nowych usług cateringowych jest przykładem stosowania strategii
ceny
promocji
dystrybucji
produktu




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie