Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Aktualna kategoria: Nauka » Biologia » Liceum - lekcje

1...78910111213141516171819202122232425
Lekcja: "102. Nieorganiczne i organiczne składniki komórki cz.2"
Globuliny

Pióro kani rudej
Autor: MPF


Globuliny należą do białek prostych dobrze rozpuszczających się w solach fizjologicznych i są wrażliwe na wysokie temperatury. Są ważnymi składnika mleka, jaj ptasich, nasion (np. zeina w kukurydzy) oraz mięśni (miozyna). Skleroproteinybiałkami fibrylarnymi, które w tkankach oporowych i ochronnych pełnią funkcje mechaniczne. Skleroproteiny dzieli się na keratyny i źle rozpuszczalne w wodzie kolageny (elastyna, kolagen), które po zagotowaniu przechodzą w żelatynę. Keratyna (tworzy ją głównie struktura β-harmonijki) nie podlega hydrolizie i w ogóle nie rozpuszcza się w wodzie. Kręgowcom nadaje twardość i odporność mechaniczną włosów, paznokci, pazurów, piór, rogów, kopyt, i łuskom rogowym, gdzie występuje w dużych ilościach.
<< Poprzednia plansza   Następna plansza >>

Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom:




Zgłoś uwagę do lekcji:




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie