Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Aktualna kategoria: Nauka » Biologia » Liceum - lekcje

1...78910111213141516171819202122232425
Lekcja: "102. Nieorganiczne i organiczne składniki komórki cz.2"
Białka fibrylarne i globularne

Kolagen znajdujący się
w tkance łącznej

Autor: Reytan


Cząsteczki białka mają różne kształty, co wpływa na wygląd białek, wśród których wyróżnia się: białka fibrylarne (włókienkowe) i globularne (sferyczne). Białka fibrylarne (np. kolagen, który występuje m.in. w skórze, miozynę i keratynę) charakteryzują się dużym stosunkiem długości osi długiej do długości osi krótkiej, co powoduje asymetryczność cząsteczek, które tworzą powiązane ze sobą różnego typu wiązaniami kowalencyjnymi zespoły rozciągniętych łańcuchów polipeptydowych. Takie białka są na ogół nierozpuszczalne i posiadają trwałą strukturę. Cząsteczki białek globularnych (głównie białka enzymatyczne i pełniące funkcje odpornościowe) charakteryzują się niewielkim stosunkiem długości osi długiej do krótkiej, co powoduje eliptyczność cząsteczek. Są stabilizowane różnymi wiązaniami kowalencyjnymi oraz składają się z pofałdowanych i dodatkowo zwiniętych łańcuchów polipeptydowych.
<< Poprzednia plansza   Następna plansza >>

Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom:




Zgłoś uwagę do lekcji:




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie