Gleby strefowe
Gleby kasztanowe powstają w ciepłym i suchym
klimacie kontynentalnym, ale ich pokrywa roślinna jest bardziej skąpa niż
stepowa. Gleby te mają stosunkowo cienki poziom
próchniczny. Są uprawiane, wymagają jednak nawadniania.
Gleby bure związane są z klimatem kontynentalnym suchym, który panuje w centralnych obszarach rozległych
kontynentów. Zajmują duże powierzchnie środkowej
Azji i obu
Ameryk. Ze względu na niską zawartość próchnicy i niedostatek wody mają małe znaczenie dla
rolnictwa. Najbardziej rozpowszechnioną grupą gleb na świecie są
gleby czerwone. Stanowią 19% ogólnej powierzchni gleb, a w
Afryce nawet 30%. Nazwę gleby te zawdzięczają
zwietrzelinie, która w ciepłym i wilgotnym klimacie przybiera właśnie czerwoną barwę o rożnych odcieniach. Do gleb czerwonych zaliczamy: gleby laterytowe, czerwonoziemy, żółtoziemy,
terra rossa, czyli czerwone gleby śródziemnomorskie.