Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Aktualna kategoria: Nauka » Chemia » Liceum - lekcje

1...16171819202122232425262728293031323334
Lekcja: "Aldehydy i ketony"




Właściwości fizyczne i zastosowanie aldehydów i ketonów


Formalina (40% roztwór wodny metanalu) ma silne właściwości bakteriobójcze działa denaturująco na substancje białkowe. To decyduje, że jest stosowany do przechowywania preparatów anatomicznych.
Aldehyd benzoesowy stosuje się przy wyrobach cukierniczych jako składnik sztucznego olejku migdałowego.



Aldehydy i ketony pochodzenia naturalnego:
benzaldehyd (migdały), aldehyd cynamonowy (cynamon), kamfora, karwon (mięta zielona),
wanilina (nasiona wanilii).

<< Poprzednia plansza   Następna plansza >>
Pobierz lekcję

Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom:




Zgłoś uwagę do lekcji:




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie