Mieszanina jednorodna - mieszanina, której składników nie można zobaczyć gołym okiem lub za pomocą przyrządów optycznych. Mieszanina niejednorodna - mieszanina, której składniki można zobaczyć gołym okiem lub za pomocą przyrządów optycznych.
Każdą mieszaninę można rozdzielić np.: 1. Mieszaniny ciała stałego w cieczy:
- ciało stałe można oddzielić od cieczy przez filtrację - ciało stałe zatrzymuje się na bibule, a ciecz przenika przez nią
- odwirowanie - ciało stałe zawieszone w cieczy osiada na dnie naczynia wskutek jego szybkiego wirowania
- dekantację – zlewanie cieczy z nad osadu
- odparowanie - rozpuszczalnik odparowuje, a substancja stała pozostaje w naczyniu)
- krystalizację - ciało stałe w zimnym roztworze osadza się w postaci kryształów 2. Mieszaniny dwóch cieczy:
- przez destylację - uwzględniając różnice temperatury wrzenia obu cieczy
- w rozdzielaczu - wykorzystuje się różnicę w ciężarze właściwym obu cieczy
- metodami chromatograficznymi - różne zabarwienia