Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Aktualna kategoria: Nauka » Geografia » Liceum - lekcje

12345678910111213141516
Lekcja: "225. Produkcja rolnicza w Polsce"
Kolby kukurydzy
różnych odmian
Produkcja rolnicza w Polsce

Główne uprawy

Wśród zbóż w Polsce dominuje pszenica. Coraz mniej gruntów zajmują żyto i owies. Pola coraz częściej obsiewa się lepiej plonującym pszenżytem, mieszankami zbożowymi, a przede wszystkim kukurydzą na ziarno ( w ciągu ostatnich siedmiu lat areał zwiększył się blisko pięciokrotnie). Niewiele uprawia się gryk i prosa. Największe wymagania klimatyczne i glebowe wśród zbóż ma pszenica, jęczmień i kukurydza, a najmniejsze – żyto i owies.

Zbiory warzyw i owoców w Polsce

Bardzo dużo zbiera się w Polsce warzyw (ok. 5 mln ton) i owoców (1,8 do 2,9 mln ton). Wśród warzyw dominuje kapusta (ok. 1,5 mln ton), a wśród owoców – jabłka (1,5 do 2,4 mln ton). Polska jest światowym potentatem w zbiorach jabłek, porzeczek, truskawek i malin. Obszary sadownicze rozmieszczone są na terenie całego kraju.
<< Poprzednia plansza   Następna plansza >>

Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom:




Zgłoś uwagę do lekcji:




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie