Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Aktualna kategoria: Nauka » Geografia » Liceum - lekcje

1234567891011
Lekcja: "118. Problem wyżywienia ludności"
Mięso - jedno z
głównych źródeł białka
Problem wyżywienia ludności

Dawki żywieniowe

W ciągu doby, dobra jakościowa racja żywieniowa człowieka powinna dostarczać 2750-3500 kilokalorii (mniejsza wartość dotyczy osoby wykonującej lżejszą pracę lub mieszkającej w cieplejszej strefie klimatycznej). Spożycie w ciągu dnia dawki zawierającej mniej niż 2250 kilokalorii i 30 g białka pochodzenia zwierzęcego stanowi niedostateczną ilość pokarmu. Jednym z najważniejszych składników żywieniowych jest białko (zawarte jest np. w mięsie, serze, mleku, jajach, nasionach strączkowych), którego brak powoduje zakłócenia w rozwoju (zwłaszcza młodych osób). Dzienne zapotrzebowanie tego składnika powinno wynosić przynajmniej 50 g.
<< Poprzednia plansza   Następna plansza >>

Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom:




Zgłoś uwagę do lekcji:




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie