Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Aktualna kategoria: Nauka » Biologia » Gimnazjum - lekcje

1...11121314151617181920212223242526272829
Lekcja: "Użytkowanie i zagrożenia wód słodkich"

Źródła zanieczyszczeń wód słodkich


Gospodarka komunalna i przemysł
  • Ścieki - wraz z nimi trafia do wód najwięcej zanieczyszczeń.

    • ścieki komunalne – powodują niebezpieczeństwo skażenia biologicznego; ich składnikami są najczęściej detergenty, płyny do mycia naczyń i mydła

    • ścieki przemysłowe – ich skład jest zależny od rodzaju produkcji; wzrastająca ilość ścieków przemysłowych zakłóca proces samooczyszczania się wód, czyli naturalny rozkład zanieczyszczeń pod wpływem drobnoustrojów. Konieczne jest więc oczyszczanie ścieków, aby woda nadawała się do celów gospodarczych i do picia.

  • Odpady – zawierają szkodliwe substancje, które rozkładając się powodują zanieczyszczanie wód.

<< Poprzednia plansza   Następna plansza >>
Pobierz lekcję

Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom:




Zgłoś uwagę do lekcji:




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie