Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Aktualna kategoria: Nauka » Biologia » Liceum - lekcje

123456789101112131415161718...2223
Lekcja: "Trawienie i wchłanianie substancji odżywczych"
Soki trawienne przewodu pokarmowego

Odcinek przewodu pokarmowego Rodzaj soku trawiennego i miejsce jego powstawania Zawarte enzymy, warunki ich działania
Jama gębowa Ślina wytwarzana przez ślinianki Amylaza ślinowa, aktywna w środowisku obojętnym
Żołądek Sok żołądkowy produkowany przez gruczoły żołądkowe Pepsyna, działająca w środowisku kwaśnym
Dwunastnica Sok trzustkowy wytwarzany przez trzustkę Trypsyna, chymotrypsyna, amylaza trzustkowa, lipaza - enzymy te działają w środowisku zasadowym
Dalsze odcinki jelita cienkiego Sok jelitowy, wytwarzany przez gruczoły mieszczące się w nabłonku jelita Aminopeptydazy, karboksypeptydazy, laktaza, sacharaza, maltaza – działają w środowisku zasadowym
<< Poprzednia plansza   Następna plansza >>
Pobierz lekcję

Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom:




Zgłoś uwagę do lekcji:




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie