Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Aktualna kategoria: Nauka » Język niemiecki » Lekcje tematyczne

123456789101112131415161718...2425
Lekcja: "170. Wakacje w Szwajcarii"





Der Ursprung von Emmentaler liegt im Schweizer Tal der Emme. Die Milch stammt von Kühen, die nur mit Gras und Heu gefüttert werden. Rund 1.200 Liter Milch benötigt man für einen ca. 95 kg schweren Laib. Die Reifedauer beträgt mindestens 4 Monate. Dabei bilden sich die charakteristischen Löcher.

Ser Emmentaler wywodzi się ze szwajcarskiej doliny Emme. Mleko pochodzi od krów karmionych tylko trawą i sianem. 1.200 litrów mleka potrzebne jest do wyprodukowania 95 kg krążka. Czas dojrzewania wynosi co najmniej 4 miesiące. Tworzą się wtedy charakterystycznie dziurki.
<< Poprzednia plansza   Następna plansza >>

Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom:




Zgłoś uwagę do lekcji:




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie