Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Aktualna kategoria: Nauka » Geografia » Gimnazjum - lekcje

123456789101112131415161718...2223
Lekcja: "Rolnictwo na świecie – produkcja zwierzęca, problemy rolnictwa"
Produkty zwierzęce

  • Istotną część pożywienia ludzi stanowią produkty pochodzenia zwierzęcego.
  • Chów zwierząt nastawiony jest przede wszystkim na pozyskiwanie: mięsa, mleka, jaj, skór a także wełny, pierza, futer, miodu.
  • Mięso – dostarczają wszystkie udomowione zwierzęta, natomiast jego spożycie ograniczają nierzadko zwyczaje i przepisy religijne. Np. judaizm i islam zabraniają swym wyznawcą spożywania mięsa wieprzowego a hinduizm zakazuje zabijania krów i spożywania ich mięsa.
  • Mleko – dostarczają je krowy, kozy i owce a w Mongolii również konie (kumys). Mleko jest przerabiane także w dużej części na masło, sery białe i żółte oraz jogurty.
  • Wełna – uzyskiwana jest z owiec, wielbłądów, lam, kóz, królików (angor).
  • Produktem ubocznym chowu zwierząt jest nawóz naturalny, używany do uprawy roślin i na opał.
  • Do najważniejszych pod względem gospodarczym, gatunków zwierząt należą: bydło rogate, świnie (trzoda chlewna), owce, drób, konie, kozy, zwierzęta futerkowe, jedwabniki i pszczoły.

Wełna owcza

Kurze jaja

Krowy mleczne

<< Poprzednia plansza   Następna plansza >>
Pobierz lekcję

Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom:




Zgłoś uwagę do lekcji:




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie