Lekcja: "Rolnictwo na świecie – produkcja zwierzęca, problemy rolnictwa"
Produkty zwierzęce
Istotną część pożywienia ludzi stanowią produkty pochodzenia zwierzęcego.
Chów zwierząt nastawiony jest przede wszystkim na pozyskiwanie: mięsa, mleka, jaj, skór a także wełny, pierza, futer, miodu.
Mięso – dostarczają wszystkie udomowione zwierzęta, natomiast jego spożycie ograniczają nierzadko zwyczaje i przepisy religijne. Np. judaizm i islam zabraniają swym wyznawcą spożywania mięsa wieprzowego a hinduizm zakazuje zabijania krów i spożywania ich mięsa.
Mleko – dostarczają je krowy, kozy i owce a w Mongolii również konie (kumys). Mleko jest przerabiane także w dużej części na masło, sery białe i żółte oraz jogurty.
Wełna – uzyskiwana jest z owiec, wielbłądów, lam, kóz, królików (angor).
Produktem ubocznym chowu zwierząt jest nawóz naturalny, używany do uprawy roślin i na opał.
Do najważniejszych pod względem gospodarczym, gatunków zwierząt należą: bydło rogate, świnie (trzoda chlewna), owce, drób, konie, kozy, zwierzęta futerkowe, jedwabniki i pszczoły.