Lekcja: "Rolnictwo na świecie – produkcja zwierzęca, problemy rolnictwa"
Chów zwierząt
Chów zwierząt jest wielokierunkową gałęzią produkcji rolnej, prowadzoną głównie w celu pozyskiwania białka i tłuszczu zwierzęcego oraz licznych surowców przemysłowych (skór, wełny, kości).
Rozwój chowu zwierząt jest uwarunkowany przede wszystkim przez bazę paszową, specjalizację produkcji, zabiegi zootechniczne, stan infrastruktury i rynek zbytu.
Bazę paszową stanowią użytki zielone, rośliny pastewne oraz pasze treściwe.
Baza paszowa w wielu krajach jest uzupełniana poprzez import zbóż lub pasz treściwych.
Jakość łąk i pastwisk zależy od klimatu, gleby, stosunków wodnych i zabiegów agrotechnicznych.
Podobnie jak produkcja roślinna hodowla zwierząt może być:
- Intensywna – bazująca na produkcji pasz
- Ekstensywna - polegająca na wykorzystaniu naturalnych, trawiastych obszarów pastwisk.
Obecnie maleje zależność rozwoju hodowli od warunków naturalnych. Chów zwierząt ma większe znaczenie w krajach wysokorozwiniętych, co wynika z większego zapotrzebowania na produkty zwierzęce oraz stosunkowo niskich cen pasz.
W krajach słabo rozwiniętych gospodarczo barierą rozwoju hodowli jest brak nadwyżek produkcji roślinnej, które mogłyby stanowić podstawę wyżywienia zwierząt.