Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Aktualna kategoria: Nauka » Geografia » Gimnazjum - lekcje

123456789101112131415161718...2223
Lekcja: "Rolnictwo na świecie – produkcja zwierzęca, problemy rolnictwa"
Chów zwierząt

Chów zwierząt jest wielokierunkową gałęzią produkcji rolnej, prowadzoną głównie w celu pozyskiwania białka i tłuszczu zwierzęcego oraz licznych surowców przemysłowych (skór, wełny, kości).

  • Rozwój chowu zwierząt jest uwarunkowany przede wszystkim przez bazę paszową, specjalizację produkcji, zabiegi zootechniczne, stan infrastruktury i rynek zbytu.
  • Bazę paszową stanowią użytki zielone, rośliny pastewne oraz pasze treściwe.
  • Baza paszowa w wielu krajach jest uzupełniana poprzez import zbóż lub pasz treściwych.
  • Jakość łąk i pastwisk zależy od klimatu, gleby, stosunków wodnych i zabiegów agrotechnicznych.
  • Podobnie jak produkcja roślinna hodowla zwierząt może być:
    - Intensywna – bazująca na produkcji pasz
    - Ekstensywna - polegająca na wykorzystaniu naturalnych, trawiastych obszarów pastwisk.
  • Obecnie maleje zależność rozwoju hodowli od warunków naturalnych. Chów zwierząt ma większe znaczenie w krajach wysokorozwiniętych, co wynika z większego zapotrzebowania na produkty zwierzęce oraz stosunkowo niskich cen pasz.
  • W krajach słabo rozwiniętych gospodarczo barierą rozwoju hodowli jest brak nadwyżek produkcji roślinnej, które mogłyby stanowić podstawę wyżywienia zwierząt.
<< Poprzednia plansza   Następna plansza >>
Pobierz lekcję

Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom:




Zgłoś uwagę do lekcji:




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie