Główne uprawy w Europie
Na kontynencie europejskim uprawia się głównie zboża. Zajmują one ponad 40% powierzchni gruntów ornych.
Wśród nich największe znaczenie ma pszenica (30% światowej produkcji).
Czołowi producenci pszenicy w Europie to: Rosja (62 mln t), Francja (38 mln t), Niemcy (25 mln t), Ukraina (21 mln t), Wielka Brytania (14 mln t) i Polska (10 mln t).
Znacznie bardziej rozpowszechniony jest jęczmień (60% światowej produkcji).
Główni producenci jęczmienia w Europie, jak i na świecie w 2009 r. to: Rosja (17,9 mln t), Francja (12,9 mln ton), Niemcy (12,3 mln t), Ukraina (12,8 mln t).
Żyto i owies uprawiane jest głównie w północno- wschodniej części Europy. Przodują tutaj: Rosja (4,3 mln t), Niemcy (4,2 mln t) i Polska (3,7 mln t).
|