Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Aktualna kategoria: Nauka » Biologia » Liceum - lekcje

1234567891011121314151617
Lekcja: "108. Odżywianie się"
Witaminy rozpuszczalne w wodzie
Charakterystyka niektórych witamin rozpuszczalnych w wodzie:
Witamina Rola i źródło występowania Skutki niedoboru
B2 składnik koenzymu FAD (utlenia związki organiczne w komórce); główne źródła: jaja, sery, wątroba, mleko, niektóre warzywa obniżenie sprawności umysłowej, zapalenie skóry i pękanie kącików ust
B12 współtworzy niebiałkowy składnik, wpływa na syntezę kwasów nukleinowych; główne źródła: jaja, wątroba, bakterie flory jelitowej anemia
C m.in. tworzy istotę kości i zębów, wzmacnia mechanizmy odpornościowe, niezbędna w syntezie kolagenu; główne źródła: świeże owoce obniżenie odporności na choroby, szkorbut
PP element ważnych koenzymów; główne źródła: jaja, sery, wątroba, mleko, niektóre warzywa zaburzenia pamięci, depresja, zmęczenie
<< Poprzednia plansza   Następna plansza >>

Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom:




Zgłoś uwagę do lekcji:




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie