Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Aktualna kategoria: Nauka » Biologia » Liceum - lekcje

1...12131415161718192021222324252627282930
Lekcja: "102. Nieorganiczne i organiczne składniki komórki cz.3"
Hydrofobowość

Fosfor wykorzystuje się
do produkcji zapałek

Autor: Przykuta


Cząsteczka fosfolipidu ma amfipatyczny charakter – hydrofobowo-hydrofilowy. Hydrofobowość to skłonność cząsteczek chemicznych do odpychania od siebie cząsteczek wody, zaś hydrofilowość to skłonność cząsteczek chemicznych do łączenia się z wodą. Cząsteczka ta cechuje się charakterem hydrofobowym, która istnieje dzięki długim łańcuchom węglowodorowym reszt kwasowych, co prowadzi do tworzenia się tzw. „niepolarnych ogonów”, zaś glicerol (ma trzy grupy hydroksylowe i w naturalnych tłuszczach łączy się najczęściej z trzema resztami kwasów tłuszczowych ) i elementy zawierające fosfor, które składają się na biegun fosfodiestrowy, nadają cząsteczce charakter hydrofilowy i tworzą tak zwaną „polarną głowę”.
<< Poprzednia plansza   Następna plansza >>

Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom:




Zgłoś uwagę do lekcji:




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie