Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Aktualna kategoria: Nauka » Biologia » Liceum - lekcje

123456789101112131415161718...2425
Lekcja: "102. Nieorganiczne i organiczne składniki komórki cz.2"
Aminokwasy endogenne i egzogenne

Wzór strukturalny cytruliny


Prócz glicyny (najmniejszy i najprostszy aminokwas), aminokwasy mogą tworzyć izomery optyczne typu L (tą formę białek zawierają wszystkie współcześnie żyjące organizmy) i D. W białkach bardzo powszechnie występuje ok. 20 rodzajów aminokwasów, które nazywane są aminokwasami białkowymi. Aminokwasy występujące w białkach sporadycznie lub wcale to np. ornityna i cytrulina (aminokwas cyklu mocznikowego, pochodna ornityny). Aminokwasy endogenne to część aminokwasów spośród 20 niezbędnych, które organizm ludzki potrafi samodzielnie syntetyzować. Pozostałe to aminokwasy egzogenne, które w gotowej postaci są dostarczane do organizmu.
<< Poprzednia plansza   Następna plansza >>

Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom:




Zgłoś uwagę do lekcji:




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie