Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Aktualna kategoria: Nauka » Biologia » Liceum - lekcje

1...78910111213141516171819202122232425
Lekcja: "102. Nieorganiczne i organiczne składniki komórki cz.2"
Struktury trzeciorzędowe

Wiązania stabilizujące struktury trzeciorzędowe są dość słabe, więc znaczna większość białek to substancje charakteryzujące się termolabilnością (wrażliwość na zmiany temperatury). Podniesienie temperatury powyżej 40-45% w warunkach ustrojowych powoduje zniszczenie struktury trzeciorzędowej, białka ulegają denaturacji (pozbawienie substancji jej naturalnych właściwości) i tracą swoją aktywność lub inną indywidualną cechę. Do denaturacji może dojść za pomocą mocznika, jonów metali ciężkich, detergentów lub znacznej zmiany pH. Jeszcze niedawno twierdzono, że procesu denaturacji białka nie można odwrócić, jednak ostatnio, dzięki stworzonym warunkom laboratoryjnym, możliwe jest odwrócenie tego zabiegu poprzez renaturację (polega na przywracaniu II- i III-rzędowej budowy prostych białek poprzez powolne powracanie do warunków przed denaturacją, poprzez ochładzanie). Procesowi temu można poddać niewielką część białek, zabieg ten przebiega bardzo wolno i jest dowodem na to, że cała informacja o budowie białka (II- i III-rzędowego) jest zawarta w sekwencji aminokwasów, która nie ulega zmianie podczas denaturacji.
<< Poprzednia plansza   Następna plansza >>

Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom:




Zgłoś uwagę do lekcji:




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie