Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Aktualna kategoria: Nauka » Biologia » Liceum - lekcje

123456789101112131415161718...2425
Lekcja: "102. Nieorganiczne i organiczne składniki komórki cz.2"
Wiązania peptydowe aminokwasów

Aminokwasy łączą się wiązaniami kowalencyjnymi typu peptydowego, które łączą grupę aminową jednego aminokwasu z grupą karboksylową drugiego aminokwasu, przy jednoczesnym wydzieleniem cząsteczek wody. Proces ten wymaga dostarczenia energii z zewnątrz, gdyż jest to reakcja endoergiczna. Dzięki wiązaniom peptydowym, tworzą się tzw. łańcuchy peptydowe białek zawierające od kilkudziesięciu do tysięcy aminokwasów. Łańcuchy takie różnią się od siebie długością. Łączenia takich wiązań, w zależności od ilości połączonych aminokwasów, noszą różne nazwy (np. dwupeptyd zw. dipeptydem to związek dwóch aminokwasów, trzech – trójpeptyd, czyli tripeptyd, itd). Aby dokładniej określić te związki, łączy się nazwy aminokwasów.
<< Poprzednia plansza   Następna plansza >>

Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom:




Zgłoś uwagę do lekcji:




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie