Lekcja: "Struktura i rozmieszczenie produkcji rolnej"
Rośliny przemysłowe
Rośliny przemysłowe zajmują kolejne miejsce w strukturze zasiewów około 6%.
W 2008 roku powierzchnia zasiewów wyniosła 1003 tyś. ha, w tym w gospodarstwach indywidualnych: 722 tyś. ha.
Należą do nich:
- rośliny cukrodajne - buraki cukrowe (187 tyś. ha)
- rośliny oleiste - rzepak i rzepik (791 tyś. ha)
- rośliny włókniste - (3,4 tyś ha, w tym len 2,4 tyś ha)
- używki - tytoń (17 tyś ha) i chmiel (2,3 tyś ha)
Spośród wyżej wymienionych najbardziej wymagające pod względem glebowym i klimatycznym są buraki cukrowe. Warunki uprawy: buraki cukrowe udają się najlepiej po zbożach – zwłaszcza w płodozmianie z pszenicą – na żyznych, średnio żyznych i próchniczych glebach, zasobnych w wilgoć i niezakwaszonych. Ich uprawy są kapitałochłonne i pracochłonne, wymagają bowiem stosowania dużych ilości obornika i nawozów mineralnych oraz częstych zabiegów pielęgnacyjnych. Potrzebują one stosunkowo długiego okresu wegetacyjnego i dużego nasłonecznienia w fazie dojrzewania, co zwiększa zawartość cukru w korzeniu. Jednocześnie rośliny te źle znoszą transport i składowanie, dlatego cukrownie buduje się w sąsiedztwie ich upraw.